Intr-un articol anterior pe blog, am vorbit despre ce trebuie sa faca nasii la botez? Insa, indatoririle si responsabilitatile nasilor nu se termina aici. Si dupa botez, exista cateva lucruri pe care nasii trebuie sa le cunoasca. Iata care sunt acestea. 

Responsabilitati nasi dupa botez

Dupa slujba de botez, parintii si nasii vor veni cu copilul acasa. Conform traditiei, nasa il va trece pe prunc peste prag si il va da mamei in brate spunand urmatoarea fraza:

"Pagan mi l-ai dat, crestin ti l-am adus."

O alta traditie este ca nasii sa ofere finutului sau finutei lor un cadou special de botez. Deseori, pentru o fetita, nasa poate cumpara cercei, iar pentru un baiat poate oferi un lantisor de aur sau argint.

Dar, in realitate, cadourile pot fi foarte diferite: banut de valoare, rama foto, kit mulaj, jucarii terapeutice, cutiuta pentru prima suvita, bratari argint etc.

Bratara Bebelusi Banut I Love My Mom Argint 925

Citeste pe blogul nostru si Trusou personalizat - cat costa, cum se face, idei de mesaje

Cutie pentru prima suvita, placata cu argint, Bambino CG863

Ce fac nasii la baita de dupa botez?

Poate ca cel mai important moment dupa botez este baita de acasa. Se desfasoara a doua zi sau chiar in ziua botezului, imediat ce bebe este adus acasa. Traditia aceasta este larg raspandita si exista o multime de obiceiuri in functie de zona.

 

Prosop Bebelusi Bumbac Cu Capison Cu Broderie Bleu BabyOno

 

De exemplu, in anumite regiuni se obisnuieste ca nasii sa aduca pentru baita de dupa botez crengute de busuioc, petale de trandafir, hainute noi, prosop, sampon si sapun, scutec, paturica. Se vor folosi de la botez - mirul, fasa de botez si lumanarea de botez, pe care nasii le-au daruit deja copilului in trusoul de botez.

Nasa va face baie copilului, dupa care il va unge cu mirul de la biserica si il va imbraca in hainute noi. Apa in care a fost scaldat copilul se va arunca la flori sau la radacina unui pom. In anumite regiuni, aruncarea apei o face moasa de botez.

 

Citeste si Ce contine un trusou pentru botez?

 

Moneda Argint Disney Hakuna Matata 2021 Regele Leu 31.10 g, 2021, 9405792

 

Taierea motului sau ruperea turtei

Aceste evenimente au loc la 1 an de la botez. Baietilor li se taie motul, iar fetitelor li se rupe turta. Din nou, nasii vor pregati mai multe daruri, inclusiv obiectele care se vor pune pe tavita din care bebe va alege.

Citeste si Rochite botez fetite stil printesa

Rolul nasilor si responsabilitatea acestora nu se termina aici. Atunci cand alegi sa fii nas sau nasa pentru un copil, trebuie sa intelegi ca iti iei asupra ta o responsabilitate mare - vei fi parintele spiritual al acelui copil, pentru toata viata. Este bine ca nasii sa tina legatura cu finii, sa se viziteze si sa discute des. Uneori, nasii de botez ajung sa devina chiar si nasi de cununie pentru copiii care cresc si ajung in punctul in care isi doresc sa se casatoreasca.