Urmeaza sa fiti nasi, dar nu stiti inca foarte bine care va fi rolul vostru in cadrul slujbei botezului? Desi o astfel de oportunitate vine cu multe emotii si cu entuziasm, in cele din urma, multi viitori nasi realizeaza ca nu stiu prea bine ce presupune rolul de nas. Iata ce trebuie sa stiti si mai ales ce trebuie sa faceti daca veti crestina un baietel sau o fetita pentru prima data.

Trebuie subliniat inca de la inceput ca in cadrul slujbei botezului, nasii au un rol mai important si mai multe sarcini comparativ cu parintii.

 

Pregatirea pentru botez

a) Cumpara trusoul de botez

trusou botez

In primul rand, ar trebui sa cumperi toate cele necesare pentru slujba botezului. Este important sa faci acest lucru cat mai curand si sa nu lasi totul pe ultima suta de metri, pentru ca iti va fi mai greu si poti fi cuprins de stres, iar in toata agitatia aceasta, poti ajunge sa cumperi pana la urma ceva mai putin potrivit.

In schimb, daca te pregatesti din timp, vei putea acoperi toate lista de cumparaturi si vei lua lucrusoare frumoase, utile pentru bebelus si pentru parinti. Daca tratezi totul cu calm si te organizezi cat mai bine, experienta de nas va fi una placuta, nicidecum stresanta.

Deci, pentru a te pregati pentru botez, va trebui sa cumperi trusoul cu toate cele necesare. Am scris intr-un articol precedent tot ce trebuie sa includa un trusou de botez, iar la noi pe site poti gasi pachete complete pentru trusouri fetita sau baietel.

Asta inseamna ca nu trebuie sa faci 6 comenzi diferite ca sa bifezi toate articolele necesare pentru botez, ci o singura comanda. In plus, daca alegi un set trusou botez, toate articolele din acest pachet vor avea un design unitar si chiar o tematica specifica, in functie de preferinte. De asemenea, poti opta pentru personalizarea acestor articole incluse in trusoul de botez.

Lumanare Botez Bebelusi Personalizata Baietei Ursulet AnneBebe

Toate piesele de botez se pot pune intr-un cufar botez cu ornamente sau personalizat. Trusoul de botez include fasa de mir, sticluta de mir, prosop bebe si prosop preot, panza de mir sau crasma, lumanarea de botez, hainutele in care il vei imbraca pe cel mic dupa scufundarea in apa din cristelnita si poate chiar un cadou botez (cutiuta pentru prima suvita, banuti argintobiecte argintate, o rama foto etc).

 Cufar Botez Fete Personalizat Tematica Minnie AnneBebe

b) Invata crezul

Dupa ce ai cumparat toate cele necesare pentru trusoul de botez, asigura-te ca inveti Crezul. Acest lucru nu este obligatoriu pentru ca cei mai multi preoti iti vor permite sa citesti Crezul direct din Cartea de rugaciuni sau sa-l spui dupa ei, insa daca il stii pe de rost, il poti spune singur. Important este sa stii ca exista un moment in cadrul slujbei de botez dedicat acestui lucru.

Cand exista o pereche de nasi, daca cel botezat este un baietel, Crezul va trebui sa fie spus de catre nas (barbat), dar daca cea care se boteaza este o fetita, cea care va trebui sa spuna Crezul va fi nasa (femeia).

O alta recomandare pe care ti-o facem este sa te spovedesti inainte de ziua botezului si sa petreci mai mult timp cu finutul sau cu finuta ta, pentru ca acesta sa se obisnuiasca cu tine. Ai in vedere ca va fi nevoie sa-l tii in brate pe cel mic cateva minute bune, in timpul slujbei.

 

Ce trebuie sa faca nasii la botez?

Ca nas sau nasa, ai o serie de indatoriri in timpul slujbei de botez, in functie de moment. In multe zone din tara, se obisnuieste ca nasa sa prinda in piept invitatilor cruciulite de botez. In alte zone, aceste cruciulite sunt cumparate de catre parinti.

 Marturii Botez Bebelusi Cruciulita Funda Tull Roz

Nasii tin copilul in brate la botez

Traditia spune ca daca bebelusul este fetita, sa fie tinut in brate de catre nasa, iar daca este baiat, sa fie tinut in brate de catre nas.

Dar, nu toti preotii sunt foarte rigurosi in ceea ce priveste acest lucru. Cert este ca persoana care nu tine in brate copilasul, va tine lumanarea de botez.

 

Nasii rostesc lepadarile la botez

Aceste rugaciuni, numite "lepadari de satana" sunt rugaciuni speciale pentru protejarea copilasului care se boteaza si pentru alungarea duhurilor rele. In cadrul acestui momentul, nasii se intorc cu fata spre apus si spun de trei ori, in numele copilului urmatoarea rugaciune:

"Ma lepad de satana, de toate lucrurile lui, de toti slujitorii lui si de toata slujirea si toata trufia lui."

Dupa aceea, nasii se intorc cu fata spre rasarit si spun de 3 ori rugaciunea:

"M-am lepadat de satana. Ma unesc cu Hristos".

Uneori, preotul este cel care intreaba: "Te lepezi de satana?", iar nasul/ nasa raspunde "Ma lepad de satana" (de 3 ori) si apoi "Te-ai unit cu Hristos?", iar nasul sau nasa raspunde "M-am unit cu Hristos" (de 3 ori).

 

Ce fac nasii la botez dupa scufundarea in cristelnita?

Dupa ce nasa il dezbraca pe cel mic, acesta va fi scufundat in cristelnita. Apoi, nasa sau nasul il va primi pe cel mic in prosopul pentru bebe si il va infasura in panza de mir (crasma) si fasa. Bebelusul va fi sters foarte bine cu prosopul, iar apoi va fi acoperit usor pentru un nou set de rugaciuni.

 

Ce fac nasii la botez in timpul mirungerii?

La acest moment, nasa va spune "Amin" atunci cand ii indica preotul (la fiecare ungere a micutului cu mir - pe frunte, talpi, maini etc). Dupa aceea, nasa il va imbraca pe cel mic in hainutele noi (rochita de botez sau costumas de botez).

 

Nasii inconjoara masa la botez

Urmatorul moment din slujba de botez presupune inconjurarea mesei botezului, cu bebelusul in brate. Masa se va inconjura de 3 ori, iar apoi se va primi copilul nou botezat. Preotul va aseza sau va oferi pruncul in fata usilor imparatesti, iar nasul sau nasa se va inchina de 3 ori si va primi sau va ridica pruncul.

 trusou botez

Nasii achita taxa de botez la biserica

Aceasta taxa se va plati la finalul slujbei si este variabila, in functie de biserica. In unele zone, nasa, in altele, mama, imparte bomboane sau prajituri invitatilor.

 

Acestea sunt toate lucrurile pe care nasii trebuie sa le faca la botez. Speram ca toate aceste informatii va vor fi de folos astfel incat sa va puteti pregati asa cum se cuvine pentru slujba de crestinare a unui micut.