Ce este Botezul?


Taina Botezului este una dintre cele mai importante obiceiuri in religia ortodoxa. De regula are loc dupa nastere pana la 40 de zile ale bebelusului. Prin Botez oamenii se purifica, astfel eliberandu-se de pacatul stramosesc si intra in comunitatea crestina, acesta fiind prima dintre cele Sapte taine ale Sfintei treimi.

Acesta este principalul motiv pentru care lumanarea nu poate sa lipseasca de la botezul celui mic. Nasii sunt cei care poarta lumanarile de botez, astfel luandu-si angajamentul de a fi parinti spirituali pentru cel mic pe intreg parcurs al vietii.

lumanare botez

Pentru set botez fetite CLICK AICI

Pentru set botez baieti CLICK AICI


Ce avem nevoie la Biserica pentru savarsirea Slujbei de Botez la Biserica?


Pentru ziua Botezului si slujba la Biserica, cei mici au nevoie de "Trusou", iar acesta contine:
- lumanarea de Botez
- prosopel si fasa pentru baita
- cana pentru apa sfintita si cutiuta pentru a pastra fire de par
- tinuta de haine noi, pentru a imbraca copilul dupa imbaiere
- panglica si busuioc.
- cana cu vin


Trusoul este de regula cumparat de catre nasa, care se sfatuieste cu mama celui mic, pentru a alege totul dupa bunul plac si in functie de tematica petrecerii.


Ce semnificatie are lumanarea de Botez?

lumanare pentru botez


Lumanarea de botez este simbolul luminii vesnice, fiind nelipsita de la Slujba Botezului. Aceasta este de regula alba, drept simbol al puritatii copilului, insa acest aspect poate sa difere in functie de zonele tarii si de preferintele parintilor si nasilor celui botezat. Lumanarea trebuie tinuta aprisa pe intreaga durata a botezului.


Cum putem personaliza lumanarea de botez?


In zilele noastre, lumanarea se poate folosi si simpla, alba, insa majoritatea aleg sa o personalizeze in functie de preferinte si tematica petrecerii de botez.
Acestea pot fi cumparate de pe diferite site-uri specializate, deodata cu trusoul ales, dar pot fi si facute acasa, decorandu-le mama impreuna cu nasa in functie de preferinte cu: diverse personaje din desene, cu motive traditionale, tuluri de diferite culori in functie de sexul copilui, flori si jucarii.

De regula pentru baietei se aleg culori mai inchise cum este albastru, gri, verde sau maro, iar pentru fetite roz, rosu, galben sau portocaliu.


Ce se face cu lumanarea dupa slujba?

lumanare botez


De regula la Botez sunt 2 lumanari, iar in unele parti ale tarii, o lumanare ramane la Biserica, iar cealalta la parintii bebelusului.


Lumanarea de botez se poate aprinde in diverse momente din viata bebelusului, cum ar fii : la baita de a doua zi, in zilele cand copilul este mai agitat si nelinistit sau chiar bolnav, la taierea motului, dupa Pasti in Saptamana Luminata, la petrecerea de 1 an sau cand acesta creste si se cununa. De asemenea, se poate pastra si doar ca o simpla amintire.

 

Pentru cruciulite botez CLICK AICI

Pentru cadouri botez CLICK AICI



Cum se pastreaza lumanarile de botez dupa increstinarea copilului?



Lumanarea se pastreaza si dupa finalul slujbei, in casa unde locuieste cel botezat. Este recomandat sa fie pastrata intr-un loc racoros si uscat, intr-o cutie alaturi de un buchetel de busuioc sfintit, invelit totul cu panza alba de bumbac.

 

lumanare botez tematica


Superstitii legate de lumanarile de botez

 

In unele zone ale tarii, capatul de jos de la lumanare se taie si se ofera nasei sa il tine la icoane. Poate fi folosit pentru descantec de deochi, iar despre asta se spune ca pe lumea cealalta, unde este intuneric, nasii vad lumina si ii calauzeste catre Imparatia Domnului.


In cazul fetitelor care ajung adulte si e vremea sa se marite, este bine sa puna busuioc la lumanare si sa o aprinda in zilele de sarbatoare mare, cum e Pastele sau Craciunul. Astfel ele se pot ruga pentru sanatate lor, pentru familie, pentru a-si gasi un sot bun si iubitor, iar mai apoi pentru copiii lor.

 

Citeste si CE TRADITII SUNT PENTRU BAITA DE A DOUA ZI A BEBELUSULUI SI CE AVEM NEVOIE?