Taina botezului

Taina Botezului este cu siguranta una dintre cele mai frumoase momente din viata unui om. Traditia spune ca un copil trebuie sa fie Botezat intre 8 si 40 de zile dupa nastere, insa in zilele noastre nu se mai respecta cu sfintenie acest numar, ci parintii aleg cum cred de cuviinta, impreuna cu nasii.


      Botezul se savarseste numai de catre preot si episcop, intotdeauna in Biserica. Numai in cazuri cu totul speciale, botezul poate fi savarsit in afara bisericii (spital, casa). Cand nu se poate afla un preot, in cazuri de urgenta majora, botezul poate fi savarsit de catre orice crestin ortodox, prin stropire cu aghiasma sau apa curata, in numele Sfintei Treimi.

 Pentru set botez baieti click AICI

 Pentru set botez fetita click AICI

Baita de a doua zi


       Totodata, o alta traditie importanta spune ca si "Baita de a doua zi", este aproape la fel de importanta. Astfel, dupa ziua Botezului, acasa la parintii bebelusului are loc aceasta traditie, alaturi de nasi si familia apropiate.
 

Nasii sunt cei care cumpara o tinuta noua celui mic, iar parintii pregatesc lucrurile necesare baitei propriu-zise, tinand cont de anumite obiceiuri. Asadar, este datorita nasilor sa asigure o tinuta completa, o jucarie, o bijuterie sau ce mai considera ei necesar.

Rochita Chiara Somon Cu Bolero Brocard Botez Fetite AnneBebe

Parintii se ocupa de ceea ce pun in cadita: grau, pentru ca cel mic sa ajunga un om cinstit, seminte de canepa pentru a creste repede, flori de tei pentru a fi iubitor, busuioc pentru a fi frumos, zahar sau miere pentru a fi dulce, orez pentru a fi bogat, menta pentru a fi sanatos, seminte de marar pentru a fi placut de cei din jur,asemeni mararului in bucate, flori de musetel pentru a mirosi mereu bine, ulei de la Biserica si alte uleiuri frumos mirositoare, lapte dulce si sare.

Moneda Argint Britannia 31.10 g, 2021, 9405525

De asemenea, in cadita se mai adauga un banut de argint, iar in unele parti ale tarii se mai adauga si o verigheta, petale de trandafir,un ou. In timpul spalarii, cu o crenguta de busuioc, nasa rosteste un descantec: Pe la ochi pentru a vedea doar lucruri frumoase si placute. Pe la urechi pentru a auzi doar vorbe bune si intelepte.

Pe la gura pentru a avea vorba duce si a-i respecta pe ceilalti. Pe la mâini pentru a fii harnic.Pe piept pentru a fii iubitor.Pe cap pentru a fii destept.Pe picioare pentru ca acestea ss-l aduci intotdeauna acasa.


       Dupa ce nasa spala copilul, aceasta este strigat pe nume, iar cei dragi il pot saruta. Este bine ca aceste lucruri sa aiba loc abia dupa aceasta baita de a doua zi.


 Este imporant de retinut ca in timpul acestei baite, lumanarea de la Botez trebuie sa fie mereu aprinsa. Desi, preotii sustin ca aceasta traditie nu are legatura neaparata cu obiceiurile Bisericesti.


       Dupa ce pruncul este spalat, se imbraca in hainele noi, apa este aruncata la un copac, iar fasa/prosopul se pune deasupra unei oglinzi pentru a se usca.
 La final, invitatii se aseaza la masa pentru a gusta din bucatele pregatite de parinti, si inchina un pahar in cinstea copilului.


        Daca sunteti invitati la o astfel de ocazie, propunem cateva idei de cadouri: haine sau incaltaminte pentru bebelus, cercei pentru fetita sau o bratara pentru baietei, jucarii potrivite pentru bebelusi, produse pentru ingrijirea celui mic sau diferite obiecte personalizate.


        Obiceiurile pentru acest eveniment, pot sa difere de la o regiune la alta. In timpul acestuia, este important sa predomine linistea si bucuria,astfel ca fiecare persoana care are ocazia sa participe la acesta ar trebui sa se simta speciala, fiind o traditie care ii aduna pe toti cei dragi in jurul pruncului nou nascut.


         Atat mama, cat si nasa, pot face din acest obicei un eveniment personalizat si organizat dupa bunul plac, pentru a fi special si unic, iar cei dragi sa si-l aminteasca cu drag peste ani si ani.