In unele zone din tara, odata cu petrecerea de 1 an a noului nascut, se sarbatoreste si taierea motului sau ruperea turtei. Aceste obiceiuri sunt percepute ca o integrare in societate si o intarire a legaturilor familiale, fiind de asemenea intalnite si in alte culturi.

Motul se taie de obicei baietilor, iar turta se rupe fetitelor. dar nu este o regula clara,totul depinde de zona in care cei mici traiesc.

 

     Cum se organizeaza o taiere a motului sau rupere a turtei?

 

Parintii obisnuiesc sa cheme acasa sau la  un restaurant, nasii si familia, se organizeaza o masa plina de bucate, o mica petrecere si se ofera daruri.

Ambele ceremonii au acelasi final: in fata copilui este aseazata o tava cu diferite obiecte, iar copilul trebuie sa aleaga trei obiecte care il atrag cel mai mult. Pe tava se poate aseza o carte, un creion, o floare, o moneda, chei de masina sau casa, foarfeca sau alte unelte in functie de anumite meserii.

 

Citeste si CE TRADITII SUNT PENTRU BAITA DE A DOUA ZI A BEBELUSULUI SI CE AVEM NEVOIE?

 

Set 2 Piese Camasa Crem Cu Pasari & Pantalon Scurt Verde Din Muselina Baieti Cumino 3027

     Ce cadouri se pot oferi in cadrul unui astfel de eveniment?

 

Ca orice petrecere pentru copii, unul dintre principalele obiective este acela de a oferi cadouri.

Astfel, in primul rand propunem cateva idei de cadouri pentru cel mic:

- cutiuta pentru prima suvita si primul dintisor. Ele pot fi folosite de catre parinti pentru a pastra ca amintire suvita taiata la mot sau turta si apoi primul dintisor de lapte care ii cade micutului. Aceste cutiute sunt confectionate din metal placat cu argint;

 

Citeste si CUM SE IMBRACA UN BAIAT CAVALER DE ONOARE? COSTUME, ACCESORII, INCALTAMINTE SI TOT CE AI NEVOIE

cadou mot

- o rama foto in care sa fie pastrata o fotografie ce imortalizeaza momentul unic de taiere a motului sau rupere a turtei. Gasiti AICI modelul. 

rama foto

- o bratara cu pandant de aur cum este aceasta, potrivita atat pentru baieti cat si pentru fete, pentru a le purta noroc gratie trifoiului cu patru foi si pentru a-i feri de deochi datorita snurului rosu.

bratara cadou bebe

- o jucarie de plus, aceasta avand rol de a dezvolta abilitati cognitive prin stimularea formelor, texturilor si sunetelor, dezvolta imaginatia copilului, ofera  un sentiment de securitate,  avand de asemenea diferite texturi, o umplutura moale si un clopot in interior.

- jucarii pentru dentitie  confectionate din lemn si margele din cauciuc siliconic ecologic moale in culori placute de albastru si alb pastel. Jucaria este destinata bebelusilor de la +3 luni pana la 3 ani si vine ambalata intr-o cutiuta perfecta pentru cadou.

jucarie dentitie

- o jucarie interactiva care poate fi pusa la carucior, scaunul auto sau lasata pur si simplu celui mic in mana sa se joace cu ea. Ii dezvolta motricitatea, imaginatia, fiind de ajutor si pentru a recunoaste mai bine formele sau siluetele;

 - o carte de oaspeti, aceasta putand  fi deschisa chiar in ziua evenimentului, iar invitatii scriu diverse ganduri sau sfaturi pentru cel mic .

carte de oaspeti

- hainute precum acestea pentru fetite (sau asa)  sau pentru baieti. Hainele sunt confectioante din Bumbac 100% , moi si confortabile, potrivite perfect pentru pielea sensibila a celor mici, toate fiind potrivita pentru diverse ocazii din viata acestora.

 

De asemenea, in cadrul aceluiasi eveniment, cadourile pot fi oferite si de catre parinti pentru nasi. De exemplu:

- o rama foto cu o fotografie surprinsa in cadrul botezului  sau fotografii din fiecare luna a primului an

rama foto bebe

- o bratara fiecarui nas, ca aceasta  daca finul este baiat sau aceasta daca este fetita  ;

 

     Cadourile materiale sunt mereu pastrate ca amintire, fiind un eveniment important in viata celui mic, insa de asemenea este important ca pe langa ele, nasii si parintii sa isi ofere reciproc,dar si copilului, multa grija, respect, iubire si sprijin pe durata intregii vieti, formand toti impreuna o familie perfecta.

 

Citeste si CE TREBUIE SA FACA NASII DUPA BOTEZ?

Citeste si CE CONTINE UN SET DE BOTEZ?