La noi in tara, rolul nasilor este foarte important. Nu e ca in alte state unde acestia sunt doar doua persoane care trebuie sa se prezinte la eveniment. In Romania, nasii au o pozitie speciala si se implica la acest eveniment mult mai mult decat in alte locuri.

Nasii de botez au un rol foarte important in cadrul celebrarii acestei zile speciale. In cazul in care nu ai fost niciodata nas, nu este greu sa devii, indiferent de varsta. Acorda atentie la cateva detalii, ce cu siguranta iti vor fi de ajutor. In acest articol, vei vedea de ce ai nevoie pentru a fi parinte spiritual perfect la botez.

Fiecare nou-nascut ar trebui sa aiba si o poveste frumoasa a pregatirilor pentru botez. Tocmai de aceea, nasii vor face tot posibilul pentru ca momentul in care bebelusul primeste crestinarea, sa fie unul memorabil pentru familia celui mic.

Este important sa stiti ce responsabilitati aveti daca alegeti sa fiti nas la botez si cum puteti face ca acest moment unic din viata celui mic, sa ramana pentru mult timp in amintirile tuturor.

Alege sa faci parte din cel mai important moment din viata unui om: botezul lui!

 

Citeste si CUM BOTEZAM O FETITA? CUM BOTEZAM UN BAIETEL?

Ce am nevoie ca nas pentru un botez?

In calitate de nas la botez, vei cumpara urmatoarele articoleꓽ

  • Trusou (atat pentru fetite cat si pentru baietei) – Acesta contine panza (cu ea se va acoperi bebelusul dupa ce este scos din cristelnita), fasa (simbolizeaza legatura bebelusului cu Divinitatea), sticluta pentru mir (se poate pune orice tip de ulei, intrucat acesta va fi sfintit), sapun si prosop pentru preot, dar si prosop pentru bebelus;
  • Lumanare (atat pentru baietei, cat si pentru fetite);
  • Cruciulite – acestea se prind in pieptul invitatilor la ceremonia religioasa;
  • Hainute noi (set in general, insa nu e o regula) pe care bebelusul le va purta la botez.

Ma costa mult sa fiu nas de botez?

  1. Taxa ceruta de preot, pentru oficializarea slujbei de crestinare; aceasta difera de la o biserica la alta, nu este un tarif standard;
  2. Lumanarea de botez – pretul difera in functie de cat de simpla sau complexa este, daca are in plus jucarii lipite de ea. Si marimea influenteaza tariful;
  3. Trusoul si hainele pentru bebelus trebuie sa fie in primul rand din materiale calitative, iar mai apoi, accesibile ca si pret;
  4. Meniul de la restaurant – bineinteles, vei plati doar pentru tine si partener, nu pentru toata lumea, insa, darul oferit trebuie sa fie macar suma corespunzatoare meniului pentru 2 persoane;
  5. Cruciulite - sunt destul de accesibile ca pret si le poti gasi atat pentru fetite, cat si pentru baietei. In anumite regiuni din tara, mama este cea care se ocupa de comandarea cruciulitelor de botez. 
  6. Ursitoare – acestea vor oferi un moment emotionant in cadrul petrecerii de dupa evenimentul religios.

Citeste si LISTA COMPLETA PENTRU UN BOTEZ DE POVESTE! TRUSOURI COMPLETE PENTRU BOTEZ

Ce daruri oferim nou-nascutului?

Daca stii acum ce haine trebuie sa cumperi pentru botez, te intrebi ce cadouri sa oferi micutului pe care il vei crestina.

De exemplu, poti alege o bratara cu snur rosu, ce are un banut de argint sau de aur, pe langa hainute si jucarii. Cel mai important lucru este sa ii oferi copilului botezat sprijinul tau, pe tot parcursul vietii.

Nasii trebuie sa fie ca a doua pereche de parinti, sa fie alaturi de cel mic. Obiectele sfinte, de genul iconitelor, reprezinta un dar ales frecvent oferit de catre nasii. Pana la urma, evenimentul in sine este despre credinta - deci, icoana, cruciulite, se pot face cadou.

 

Citeste si NOUA COLECTIE ANNEBEBE PENTRU BAIETI - BOTEZ DE POVESTE

 

Sfaturi pentru nasi

Alegeti imbracaminte si incaltaminte comoda, dar in acelasi timp eleganta. Bucurati-va de momentele speciale din cadrul botezului! Ziua botezului nu este una oarecare. Evenimentul este plin de emotii, deci, trebuie sa fiti pregătit pentru asta. Este, de asemenea, un eveniment ce necesita multe lucruri care trebuie pregatite pentru o petrecere de botez (aceasta petrecere are loc adesea imediat după slujba de crestinare).

 

Cumpara din timp toate lucrurile necesare botezului (trusou, lumanare, etc). Astfel, nu vei fi pus in situatia de a comanda ceva chiar in ultimul moment. Pe ultima suta de metri, viziteaza inca o data copilul pe care urmeaza sa il botezi, ofera sfaturi parintilor (daca ti se cer) si asigura-i de faptul ca emotiile sunt absolut firesti pentru un evenimentul ce are o incarcatura emotionala atat de mare.