Botezul este o ceremonie religioasa prin care pruncul este inclus in Biserica Ortodoxa. Taina Botezului simbolizeaza nasterea din nou a celui botezat si acceptarea lui in randul crestinilor. Parintii au intotdeauna o dilema referitoare la ce nume sa puna bebelusului. Sunt persoane care stiu de la inceput acest lucru, insa sunt putine. Exista si traditia alegerii numelui in functie de Sfantul care se sarbatoreste in luna in care s-a nascut bebelusul.

De foarte multe ori, parintii sunt adesea confruntati cu o dilema: cum botezam o fetita? La fel ca in cazul botezului unui baietel, si in acest caz poti apela la ajutorul unor persoane mai experimentate (de exemplu, familia sau prietenii), pentru realizarea unei liste cu sugestii de nume de fetite. Odata ce ai creat aceasta lista, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte importante. De exemplu, doresti sa ii dai copilului tau un nume deosebit sau preferi un nume ceva mai comun? Exista vreun nume care iti place foarte mult, indiferent de popularitatea si de sunetul acestuia?

 

Cum botezam o fetita?

Nu exista o regula stricta care sa ne spuna cum sa botezam o fetita. In anumite familii, se alege numele de botez in functie de ziua nasterii, de ziua sfintelor din calendar sau asemanator cu prenumele mamei, bunicii etc. In general, multi parinti isi doresc ca numele pe care il vor alege pentru fiica lor sa reprezinte o binecuvantare pentru aceasta, sa transmita sau sa aiba o semnificatie aparte.

In trecut, se practica foarte des ca la botezul fetitei sa se rosteasca numele unui sfant si al unei sfinte, iar apoi sa se aleaga unul dintre aceste doua nume pentru copil. Sfanta Maria era considerata protectoarea tuturor copiilor si astfel foarte multe fetite primeau numele acesta la botez.

Pentru ceremonie, vei alege un trusou special pentru fetita, in culori de roz, alb. Acesta va fi cumparat de catre nasa, impreuna cu lumanarea de botez, dar si de alte hainute pentru botez.

 

lumanare botez

Cum alegem numele unei fetite?

Numele este cel mai important lucru pe care il primesti de la parinti. De aceea, e bine sa ne gandim mult inainte sa facem o alegere. Discuta cu familia si prietenii despre ce nume ti-ar placea sa ii dai copilului tau, cum suna diferite combinatii de prenume si nume. Poate unele dintre prietenele tale au idei interesante, poate cunosti alte familii care au fetite si le poti cere sfatul. Poti consulta lista de nume populare pentru fetite sau topul cu cele mai frumoase nume romanesti (le gasesti usor, la o simpla cautare pe internet). Daca te inspira, poti cauta nume vechi romanesti sau poti cauta semnificatii ale acestuia. Referitor la vestimentatie pentru botez, nu este o regula, alege in functie de preferintele pe care le ai.

Citeste si LISTA COMPLETA PENTRU BOTEZ  TRUSOURI COMPLETE PENTRU BOTEZ

Cum botezam un baietel?

Botezul baietelului are aceeasi semnificatie ca si in cazul fetitelor, primirea acestuia in viata crestina si stergerea pacatului stramosesc. Nu exista o modalitate anume de a alege numele copilului.

Unii parinti incep sa se gandeasca la acest lucru inca dinainte de sarcina, iar altii decid numele bebelusului abia dupa ce il intalnesc pentru prima data. Sunt persoane care stiu exact cum vor sa-l boteze pe baietelul lor, iar altii isi aleg numele la cateva zile inainte de botez.

botez baiat

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa discuti cu partenerul tau despre ce nume iti plac pentru bebelusul tau. Este bine sa luati amandoi aceasta decizie. In ceea ce priveste pregatirile pentru botez, si in cazul baieteilor, nasa ii va cumpara trusou si lumanare.

 

Citeste si NOUA COLECTIE ANNEBEBE PENTRU BAIETI - BOTEZ 2022

In ambele cazuri, se poate opta pentru un cufar in care sa fie transportate lucrurile bebelusului la biserica. De asemenea, atat la baietei, cat si la fetite, se poate personaliza trusoul, cu numele bebelusului si cu data botezului. Totodata, recomandat este sa discutati deschis cu nasa, pentru a va exprima dorintele in materie de trusou si celelalte obiecte necesare copilului, pentru slujba de crestinare.