Traditii si obiceiuri la botez 


Cu siguranta botezul este unul dintre acele evenimente incarcate emotional si spiritual, in asa fel incat valul de ganduri devin greu de stapanit.


Acest ritual reprezinta modalitatea prin care nou nascutul patrunde in mod official in comunitatea crestina.


Odata cu trecerea timpului, celebrarea acestui eveniment a devenit din ce in ce mai vasta privind paleta larga de traditii si indeletniciri specifice.


In contrast cu evolutia societatii moderne, obiceiurile spirituale s-au impletit cu cele materiale in asa fel incat slujba de botez este urmata de o petrecere care presupune de asemenea mai multe pregatiri.


ULEIUL & VINUL – semnificiatia religioasa


Incarcatura spirituala a acestui eveniment se consuma in cadrul slujbei religioase, unde parintii copilului trebuie sa aduca ulei si vin pentru mirungere si impartasanie. Uleiul e mult mai mult decat un simplu aliment, in Biblie. Mare parte din viata evreilor se invarte in jurul acestui element. Era folosit pentru iluminat, pentru gatit, ca si produs cosmetic, ca medicament, are un
puternic rol simbolic.


Vinul a fost consacrat ca materie de jertfă la Cina cea de Taină. Acesta simbolizează Sângele Domnului, în care vinul se preface după sfințirea Darurilor la Liturghie. Prin Sfânta Împărtășanie, vinul umple sufletul de bucurie duhovnicească și-l unește cu Dumnezeu.

 

Citeste si CE LUMANARE AM NEVOIE PENTRU BOTEZ ? TOTUL DESPRE LUMANARILE DE BOTEZ


Care este rolul nasilor?


Desi in trecut nasii de botez erau mosteniti si revenea rolul acestora printr-o legatura de familie, acum parintii aleg nasii de botez cel mai des din randul persoanelor de incredere, care devin pe aceasta cale parinti spirituali ai copilului.

Din ce in ce mai mult s-a inradacinat aceasta oglindire a nasilor asupra copilului, de ”parinti spirituali” ai acestuia. In cele din urma, rolul nasilor nu se rezuma doar la obiceiurile care trebuie sa fie indeplinite cu prilejul botezului, ci acestia isi asuma un angajament pe viata, cu ocazia caruia formeaza o legatura
cu copilul botezat.


Pe langa organizarea de care trebuie sa se ocupe conform acelor atributii care li se cuvin, nasii trebuie sa se spovedeasca si impartaseasca inainte de acest eveniment.

 Citeste si CE TRADITII SUNT PENTRU BAITA DE A DOUA ZI A BEBELUSULUI SI CE AVEM NEVOIE?

LUMANAREA DE BOTEZ


In ceea ce priveste slujba religioasa, nasii se ocupa in totalitate de lumanarea de botez. Lumanarea reprezinta lumina sufletului si trebuie sa fie imbracata cu flori, care astazi nu se mai rezuma la un anumit tip, fiind accesibila o varietate extinsa de decoratiuni pentru aceasta.

Insa, pentru o mai apropiata si stransa legatura cu partea spirituala, crinii sunt cunoscuti ca fiind florile Maicii Domnului, astfel ca alegerea acestora este intotdeauna una potrivita.


INFASAREA PRUNCULUI


In prezent se adopta varianta unor seturi compuse din costume alese dupa preferinta nasilor, cu o patura pe care este asezat copilul imediat dupa botez. In trecut se obisnuia infasatul pruncului intr-o panza alba, necusuta si nefinisata, deoarece si Mantuitorul nostru, Domnul Iisus Hristos a fost infasat astfel. Insa astazi, optand tot spre culoarea alb, se pastreaza notiunea de
puritate.


Ce trebuie sa faca parintii la botez?


Parintii trebuie sa aduca documentele necesare, printre care se numara certificatul de nastere si eventual o adeverinta medicala care atesta faptul ca bebe nu a suferit vreo afectiune la nastere care ar putea determina diverse probleme.


Botezul s-a pastrat aproape de data celor 40 de zile, care necesita din partea parintilor discutii cu preotul pentru a fixa data evenimentului si locatia.


In zilele noastre, la petrecerea de botez se invita nasii, rudele, prietenii si vecinii, in timp ce petrecerea se face si cu dar. Invitatii fie dau bani, fie cadouri pentru copilas.


URSITOARELE – care este semnificatia acestora?


Ursitoarele sunt femei care apar in mijlocul petrecerii cu scopul de prezice anumite aspect din destinul copilului. Desi in trecut semnificatia acestora era mult mai categorica, astazi evenimentul este mai mult unul cu conotatie artistica.


A DOUA ZI – BAITA DE DUPA BOTEZ


Ritualul nu se sfarseste in ziua botezului, fiind astfel urmat de baita copilului. In timpul ritualului imbaierii, lumanarea de botez trebuie sa ramana aprinsa, iar la sfarsit aceasta se stinge fie de tavan, fie de tocul usii.


Cada in care este imbaiat copilul trebuie sa contina :


1. Flori, pentru ca bebelusul sa fie frumos.
2. Bani, pentru avere.
3. Apa Sfintita, pentru ca bebelusul sa fie la fel de curat ca aceasta.
4. Ou, pentru ca copilul sa fie la fel de sanatos si plin ca oul.
5. Pietre, pentru ca el sau ea sa fie puternic.
6. Miere, ca sa fie dulce.
7. Picatura din lumanarea de botez
8. Potcoava, pentru noroc.
9. Pene, ca sa ii fie drumul usor.

 

Traditia botezului este una impamantenita in sanul poporului crestin roman si prilej de bucurie pentru nasi si pentru toata familia pruncului care se crestineaza.