Cine sunt nasii de botez?

 

In traditia romaneasca, nasii au o valoare foarte importanta. Pe langa toate traditiile si ritualurile pe care acestia trebuie sa le infaptuiasca pe parcursul nuntii sau botezului, cel mai important rol al nasilor de botez, este acela pe care si-l asuma pentru toata viata finutului sau finutei- acela de parinte spiritual.

Odata cu acceptarea statutului de nas de botez, viitoarea nasa si viitorul nas, isi asuma responsabilitatea de a fi indrumatorul si sfatuitorul copilului, pe tot parcursul vietii lui.

Acesta nu este doar un angajament luat pentru ritualul botezului, ci este unul care tine o viata intreaga, nasii de botez urmand sa participe in mod activ la dezvoltarea copilului, odata cu parintii.

 

Ce trebuie sa faca nasii inainte si dupa botez?

 rochita botez

Sa cumpere trusoul, hainutele pentru bebelus, lumanarea de botez si cadouri pentru cel mic. 

Acesta ar fi unul dintre subiectele care starnesc mare valva in randul rudelor apropiate, mai ales in randul celor varstnici, care tin la traditiile si obiceiurile stramosesti. Ceea ce trebuie sa stii, de la inceput, ca nasa sau ca mamica, este faptul ca niciodata nu vei reusi sa multumesti pe toata lumea.

Asa ca, daca alegi sa indeplinesti o parte din aceste obiceiuri, alege- le pe cele care te- ar lasa si pe tine sa te bucuri de acest moment si pe cele care ii vor provoca bebelusului cel mai mic disconfort. Tine cont de faptul ca e primul eveniment de proportii la care bebelusul participa, iar zarva si marea de oameni care il vor inconjura, l- ar putea coplesi pe cel mic.

Asa ca, daca iti doresti un botez traditional, incearca sa alegi obiceiurile care  iti dau voie sa te focusezi pe ce e mai important - venirea pe lume a celui mic si semnificatia botezului in sine, aceea de spalare a pacatului stramosesc.

 

Obiceiuri legate de nasii de botez

In ceea ce ii priveste pe nasi, exista cateva obiceiuri la care oamenii inca tin, legate de taina botezului, insa care pot sa difere in functie de regiunea tarii din care faci parte.

Din aceste obiceiuri pot fi amintite achizitionarea lumanarilor de catre nasi, tinerea bebelusului in brate, pe parcursul slujbei botezului de catre nas sau nasa in functie de sexul copilului (daca e fetita este tinuta in brate de catre nasa, iar daca e baiat, de catre nas), achizitionarea unei bucati de panza alba de catre nasi, care va fi folosita in timpul botezului de catre preot si care simbolizeaza purificarea, stergerea pacatelor prin taina botezului.

Toate aceste obiceiuri, pot fi insa diferite de la o zona la alta sau chiar de la o biserica la alta. Pentru a le cunoaste exact, poti lua legatura din timp cu preotul locului, care iti va oferi cu siguranta informatii despre cum urmeaza sa se desfasoare botezul in sine si despre traditiile care se practica in zona in care locuiesti.

cufar botez

Daca citesti acum acest articol, cu siguranta te preocupa modul in care se va desfasura evenimentul, ceea ce este si normal. Avand in vedere ca rolul nasilor de botez este unul cu o semnificatie importanta, e normal ca pe acestia sa ii preocupe toate detaliile organizatorice, dorind ca acest eveniment sa iasa perfect pentru finutul sau finuta nou venita pe lume.

Cu toate acestea, fiind parinti spirituali din momentul tainei botezului, nasii trebuie sa se asigure in primul rand de faptul ca ei reprezinta si vor reprezenta pe tot parcursul vietii un suport de nadejde pentru copil si pentru proaspetii parinti, contand mai putin ce aleg acestia sa respecte sau nu dintre obiceiurile locului.

 

lumanare traditionala

 

Daca urmeaza sa fii nas de botez, pune accent pe a oferi ajutorul si sprijinul de care parintii au nevoie in acest moment important, fiindca de ei va depinde si bunastarea proaspatului tau fin!

Ajuta- i cu ce iti este la indemana si lasa lucrurile sa decurga cat mai natural, desi acest eveniment este unul de proportii, lasa- l sa se intample si bucura- te de el inainte de toate!