In urma acceptarii statutului de nasi de botez, viitorii parinti spirituali ai copilului isi asuma responsabilitatea ca pe parcursul vietii celui mic, acestia sa il indrume si sa ii ofere sprijinul pe care l-ar oferi si parintii sai naturali.

Odata cu aceasta mare responsabilitate, vor mai aparea pe parcurs si micile gesturi simbolice care trebuie facute, atat la ceremonia botezului cat si pe parcursul trecerii timpului, odata ce va creste finutul sau finuta.

 costumase bebe botez

Cine are sarcina de a cumpara hainutele si trusourile de botez?

 

Avand in vedere ca rolul nasilor este acela de a reprezenta un sprijin, atat pentru parinti cat si pentru copil, acestia trebuie sa ia aceasta responsabilitate in serios, si sa participe activ la cresterea si dezvoltarea celui mic, atat din punct de vedere emotional, cat si financiar, daca isi doresc acest lucru si au aceasta posibilitate.

hainute bebe pentru botez

Din acest motiv, exista zone ale tarii in care achizitionarea unei lumanari de botez sau a trusoului bebelusului, au devenit adevarate cutume in ce priveste taina botezului, aceste mici daruri reprezentand si ele, sub o forma sau alta, mici dovezi ale implicarii parintilor spirituali in viata bebelusului.

Cu toate acestea, inainte ca tu sa decizi, ca nasa, sa cumperi hainutele si trusoul celui mic, ar trebui sa te consulti si cu proaspata mamica. De asemenea, e posibil ca, in functie de zona in care locuiesti, traditiile sa difere, si, daca se doreste respecarea lor, e indicat ca, inainte de toate, sa fie consultat preotul care va boteza copilul, si care, va putea oferi indrumarea si informatiile necesare despre cum se va desfasura evenimentul mult asteptat.

Tot preotul va va putea informa, atat pe tine cat si pe mamica, cine va trebui sa cumpere hainute de botez si trusou.

 

Tine cont de parerea celeilalte!

Munca in echipa nu da gres niciodata!

 

Indiferent de cine va lua pana la urma hainutele si trusoul, obiectivul principal este ca pe tot parcursul timpului sa existe comunicare, si, atat mama cat si nasa, sa spuna ce isi doresc, in asa fel incat, in momentul in care s- au ales hainele si trusoul, ambele sa fie multumite. 

Ca si proaspata nasica, probabil vei vrea ca finutul sau finuta sa iti fie cat mai aproape, tocmai de aceea probabil vei dori sa participi activ la acest eveniment, si sa contribui si tu cu diverse lucruri. Daca iti doresti ca tu sa fii cea care cumpara trusoul si hainutele, ai grija ca inainte sa te consulti si cu parintii.

rochite fete pentru botez

Chiar daca pare un gest foarte frumos din partea ta, e posibil ca si ei sa isi doreasca sa le cumpere, asa ca, nu lua decizii inainte sa le comunici si lor, fiindca tinuta celui sau celei mici si trusoul sunt foarte importante pentru evenimentul care urmeaza: botezul

Desi nu exista o regula, se practica destul de des de catre nasi, obiceiul de a cumpara trusoul si hainutele. Fiindca nasii sunt cei responsabili cu tinutul in brate al copilului in timpul botezului, inclusiv dupa slujba, acestia ajuta sau imbraca chiar ei bebelusul dupa cufundarea in apa.

costumas bebe botez

Tocmai de aceea, in semn de dragoste fata de cel mic, s-a creat aceasta cutuma, de a oferi in dar un set de haine si trusoul, care este folosit tot in timpul desfasurarii acestui ritual.

Daca ai ajuns sa devii nasa celui sau celei mici, cu siguranta intre tine si proaspetii parinti este o legatura foarte stransa. Astfel, cu siguranta vei vrea sa le fii cat mai aproape si sa contribui cat mai mult. Nu uita, insa, ca parerea lor despre trusou si hainute conteaza si ea foarte mult.

 

Asa ca, daca iti face placere sa le achizitionezi, cere sfaturi despre cum sa arate hainutele sau mergeti chiar impreuna la cumparaturi, in asa fel incat toata lumea sa fie multumita si la botez sa nu existe diverse discutii sau tensiune.