Taina Botezului - initierea in viata comunitatii catolice

Bucuria venirii pe lume a nou-nascutului este incomparabila, drept pentru care si Taina Botezului reprezinta un sacrament plin de insemnatate, fie ca vorbim despre ortodoxism, fie ca amintim de catolicism. Indiferent de ce Biserica apartine, familia copilului trebuie sa urmeze traditii si ritualuri dupa nasterea acestuia.

cufar botez catolic

Botezul este privit ca un act necesar intrarii in lumea crestinatatii si mai presus de atat, este calea prin care se realizeaza trecerea de la stare initiala de pacat la cea superioara de sfintenie si lepadare de pacate.

Botezul catolic este considerat ca fiind un sacrament prin care persoana devine membru al comunicatii catolice si totodata avand privilegiul de a primi viata vesnica. Botezul pentru catolici implică o ceremonie religioasa plina de semnificatii, traditii si ritualuri, iar Taina sa este un izvor nesecat de spiritualitate si credinta.

Nasii si parintii trebuie sa se pregateasca aidoma pentru botezul micutului si viitorului crestin, pentru a se asigura ca ceremonia se va desfasura cum se cuvine, intr-un mod adecvat, in conformitate cu importanta acestui rit. Prin participarea la acest eveniment, parintii si nasii se angajeaza sa creasca pruncul in deplina credinta.

Am selectat pentru dumneavoastra cateva informatii importante pe care parintii si nasii ar trebui sa le aiba in vedere inaintea unui botez catolic:

costumas botez catolic

Organizarea si planificarea botezului - ce aspecte trebuie avute in vedere

Primii pasi spre organizarea marelui si semnificativului eveniment incepe cu alegerea bisericii si a preotului care va oficia slujba. Discutia cu slujitorul cultului presupune fixarea zilei, stabilirea celor necesare si intelegerea semnificatiilor ritualurilor ce vor avea loc, atat de catre parinti, cat si de nasi. Parintii se pot sfatui cu nasii in privinta zilei, a orei, a locului unde se doreste realizarea slujbei religioase, dar si asupra temei botezului, a preferintelor ambelor parti in ceea ce priveste alegerea culorilor, a hainutelor etc.

Alegerea nasilor- parintii spirituali ai copilului

Alegerea nasilor este un pas foarte important, deoarece nasii vor deveni parintii spirituali ai micutului. Aceste persoane sunt alese de catre parintii copilului cu un scop foarte clar si bine impamantenit: sa devina exemple si modele morale ale copilului si sa-l indrume in dezvoltarea lui spirituala.

rochita botez catolic

Nasii au o importanta cruciala in viata micutului, ajutandu-l sa creasca, sprijinindu-l in momentele dificile si indrumandu-l in viata. Desigur, nu oricine poate fi ales nas pentru copil. Ei trebuie sa indeplineasca cerintele Bisericii Catolice si sa fie de acord cu modul de desfasurare a slujbei religioase. Nasii pot fi catolici, dar pot avea si alta religie, insa este necesar sa aiba primita Taina Botezului, a Confirmarii si Impartasaniei.

 

Pregatirea spirituala- intelegerea profunda a Tainei Botezului

Parintii si nasii sunt adultii care trebuie sa treaca printr-un proces de pregatire spirituala, ce implica rugaciuni si cugetari adanci asupra realei semnificatii ale acestui sacrament. Botezul este cel mai important eveniment din viata copilului si marcheaza primul pas spre viata spirituala a acestuia.

trusou si rochita botez catolic

Pregatirea documentelor necesare

Parintii trebuie sa se ocupe de aranjarea din timp a documentelor necesare pentru botez, iar aici amintim:

  1. certificatul de nastere a celui ce urmeaza sa fie botezat;
  2. adeverinta care atesta casatoria religioasa a parintilor;
  3. actele de identitate ale nasilor;

Hainele de botez- albul care exprima puritatea

In ceea ce priveste alegerea hainelor de botez, in ritul catolic, se sugereaza optarea pentru o rochie alba pentru fete si un costum alb pentru baieti. Este important ca acestea sa fie confectionate dintr-un material baby-friendly, fin, moale, delicat si cu detalii decorative, margelute sau dantele. Daca hainele pentru care optati sunt confectionate din satin sau matase, albul va fi mai puternic si mai evidentiat. Dantela sau tulle-ul, de obicei, mai estompeaza din intensitatea culorii, reduce semnificativ din luminozitate, iar detalii confera un aspect elegant tinutei. Albul simbolizarea spalarea de pacat, puritatea si inocenta.

Momente cheie ale slujbei de încreștinare

In ceea ce priveste credinta catolica, prin Taina Botezului, o persoana se curata de pacatul stramosesc originar din Biblie, mostenit de la Adam si Eva si devine copilul lui Dumnezeu, facand primul pas care este considerat ca fiind esential spre calea crestina.

Ca parinte si nas, este bine sa cunosti programul slujbei de botez. Mama este cea care va aduce copilul in biserica si cea care il va tine in brate pe toata desfasurarea evenimentului. Au loc seturi de rugaciuni si ritualuri care implica inchinarea simbolica in cruce a copilului, ungerea cu untdelemn sfintit, stropirea sau turnarea apei pe crestetul copilului si îmbracarea hainelor albe. Pentru a va asigura ca intelegeti mai bine semnificatia fiecarui ritual, este recomandat sa discutati cu preotul ce va oficia slujba.

Lucrurile necesare in biserica

Atat parintii, cat si nasii trebuie sa tina seama de alegerea si pregatirea elementelor integratoare din ziua evenimentului. 

Dintre acestea se enumara lumanarea, personalizata dupa bunul plac al parintilor si nasilor, hainutele copilului, recipientul in care se va pastra apa Sfanta prelinsa de pe crestetul bebelusului, cutiuta pentru suvitele de par taiate si trusoul de botez cu toate accesoriile necesare (panza de mir, prosopul pentru preot si bebelus, sticluta de mir, fasa de botez, sapunul cu glicerina).

 

Achizitia celor mentionate revine in sarcina nasilor, care trebuie sa aiba in vedere traditiile si preferintele parintilor, tematica botezului, sexul copilului etc.

Ulterior botezului, nasii sunt cei care  au responsabilitatea de a-i crea copilului un context si un mediu favorabil pentru dezvoltarea sa spirituala, de a-i fi aproape si de a-l invata despre valorile crestine, respectiv a il indruma pe tot parcursul vietii sale.