Patrunderea in aceasta lume a unui copil este un moment de mare bucurie in toate culturile, celebrat printr-o multime de obiceiuri inscrise in traditiile fiecareia. Si pentru ca vrem sa te purtam prin toate colturile acestei planete, ne-am gandit ca poate fi interesant sa afli despre diferitele obiceiuri de intampinare a noului nascut din jurul lumii, oferind o perspectiva fascinanta asupra diversitatii culturale si a valorilor comune.

Ramai cu noi si pregateste-te de un ocol in jurul lumii. Te vom purta prin indepartata Asie, facem cunostinta cu o particica din Orientul Mijlociu si vedem cum sarbatoresc latino americanii venirea pe lume a unui prunc. Ajungem si acasa, in Europa, unde descoperim cum obisnuiesc vecinii nostri apropiati sau indepartati sa primeasca un bebelus. 

@annebebe.ro De ce să-i îmbrăcăm pe cei mici în verde? 💚 Mai multe modele pe www.annebebe.ro și în magazinele AnneBebe ✨ ____________________________________________ 📍 Bucuresti, Magazin Unirea Shopping Center, Etaj 2, Piața Unirii Nr 1 📍 Bucuresti, Băneasa Shopping City, Parter - Zona Feeria 📍 Bucuresti, Băneasa Shopping City, Etaj 1 📍 Bucuresti, SunPlaza, Parter, București #welovekids #annebebe #verde #green #kids ♬ original sound - AnneBebe.ro

Traditii din Asia



        Daca ne indreptam privirea spre cultura chineza, aici ideea esentiala este protejarea atat a copilului, dar si a mamei. Cand se afla vestea sarcinii, familia spune ca mamica a fost binecuvantata cu fericire, toata familia oferindu-i protectie. Dupa nastere, proaspata mamica se recupereaza stand in pat o luna, timp in care i se recomanda sa nu iasa din casa. De ce asta?  Pentru ca poluarea și conditiile meteo extreme ar putea sa-i afecteze sanatatea si starea generala, factorii de mediu, poluarea. 

 

@annebebe.ro Replying to @Creative Anomalies ♬ Cute - Aurel Surya Lie

 

       In aceasta cultura se considera ca numele ales pentru copil ii influenteaza acestuia viitorul, fiind ales cu mare atentie.


       Primul eveniment important pentru nou-nascut este sarbatoarea de o luna de la nastere, cand in dimineata urmatoare implinirii a 30 de zile, parintii ofera zeilor ofrande pentru ca acestia sa protejeze copilul. Rudele si prietenii primesc cadouri din partea parintilor oua vopsite cu rosu, simbolizand procesul de schimbare a vietii, in timp ce forma rotunda semnifica o viata fericita si armonioasa. Mai primesc si alimente, pui, prajituri, toate in numar par. 

@annebebe.ro Choose your favorite dress for your little girl ❤️ www.annebebe.ro #babydress #babygirl #annebebe ♬ original sound - AnneBebe.ro

         În Japonia, prima celebrare a nasterii are loc in cea de-a saptea noapte, cand cel mic primeste numele in fata familiei, in timpul unui ospat. In aceasta noapte, tatal scrie numele si data nasterii caligrafic pe o hartie alba. 


           Mama si bebelusul stau pentru 21 de zile in casa bunicilor materni. Vizitatorii sunt bineveniti, acestia fiind serviti cu o mancare speciala de fasole rosie si orez (osekihan).

         La implinirea unei luni de viata familia il duce pentru prima data la un altar shintoist. Familia mamei ii face cadou copilului un tip de rochie formala pe care sa o poarte cu această ocazie. Vizita permite introducerea intre bebelus si zei. Mai mult, bebelusului i se spune o rugaciune pentru sanatate si fericire.


         La 100- 120 de zile, bebelusul se bucura de o masa cu mancaruri traditionale japoneze. Mama si tatal il hranesc amandoi pe copil, alternand. De asemenea, ei isi propun ca micutul sa fie bine hranit în viitor. Pentru fetite, familia cumpara un set special de farfurii negre, in timp ce baietii primesc un set de farfurii rosii pentru aceasta ocazie.


Traditii europene

@annebebe.ro

✨Prezentare cufăr trusou botez direct din vitrina locației noastre din Băneasa Shopping City ✨ Descoperă cele mai frumoase seturi pentru botez pe www.annebebe.ro și în magazinele AnneBebe 🤍 ________________________ 📍 Bucuresti, Magazin Unirea Shopping Center, Etaj 2, Piața Unirii Nr 1 📍 Bucuresti, Băneasa Shopping City, Parter - Zona Feeria 📍 Bucuresti, Băneasa Shopping City, Etaj 1 📍 Bucuresti, SunPlaza, Parter, București

♬ Romance (Acoustic) - Yoma Malik Ibrahim

      In Cehia, un obicei atipic de intampinarea a celui mic este legarea scutecelor colorate de ramurile unui copac din fata casei parintilor. Un obicei care simbolizeaza bucuria si abundenta. 

       In Germania, n-ai crede ca parintii sunt obligati sa respecte o lista cu nume aprobata de guvern. Daca totusi aleg un nume care nu exista pe acea lista, trebuie sa prezinte argumente convingatoare pentru ca statul sa faca o exceptie. 


          Cum este intampinat nou nascutul in faimoasa ‘’cizma’’ a Europei? Pe case se agata funde roz sau albastre in functie de sexul copilului. 

          Dar in Spania? Bebelusii sunt imbracati in haine colorate cu rosu, care se presupune ca alunga raul. Un obicei tare ciudat este practicat in Castrillo de Murcia, tot in Spania, unde barbatii se imbraca in costumatie de diavol si sar peste o saltea pe care sunt culcati nou nascutii, obicei practicat din anii ‘60. Scopul este sa-i protejeze de boli, de rau in general. 

          Cum intampina francezii un bebelus ajuns pe lume? Cu Sophie. Este girafa care scartaie, fiind un cadou popular la acest popor. 

            Dar rusii? Tatal ii ofera asistentei un plic cu bani pentru ca a ajutat la aducerea pe lume a bebelusului. Este o suma modica, nu te gandi la ceva exorbitant. Se practica ca gest simbolic in semn de recunostinta, care ar trebui sa ii aduca celui mic fericire si bunastare. 

          Oare stiai ca in Austria cei care au participat la nunta parintilor unui copil, se intorc si dupa nasterea acestuia cu mancaruri fresh? Este un ritual numit "Weisat". 



Obiceiuri din Orientul Mijlociu


           Am ajuns in lumea araba, unde relatiile solide din interiorul unei familii sunt cunoscute in intreaga lume. Asemanator culturii chineze și japoneze, familia mamicii din aceasta lume ii ofera acesteia suport semnificativ. Interesant este faptul ca viitoarele mamici care locuiesc in alta parte a globului revin acasa pentru a naste in locul natal, dar indeosebi pentru a fi inconjurata de familie. 

          Bebelusul este intampinat cu o fraza ‘’mabrouk ma’a ajakemwhich’’ ceea ce inseamna “felicitari pentru ceea ce ai primit.”

       

        Un alt ritual islamic este cel efectuat de tatal sau de bunicul patern si consta in soptirea in urechea dreapta a celui mic a Athan (chemarea la rugaciune) si Iqama (a doua chemare) in urechea stanga. 

        Dupa nastere, tatal copilului ii ofera proaspetei mamici o bijuterie din aur, in timp ce restul familiei asaza bani in hainele bebelusului.

 

         In cea de-a saptea zi dupa nastere este sacrificat un animal daca este fetita, si 2 animale daca este baiat, sacrificiu urmat de un adevarat ospat in familie, iar carnea impartindu-se si la cei nevoiasi. 


       Un alt ritual islamic important, care are loc de obicei imediat dupa nasterea unui baietel este circumcizia, cunoscută sub numele de Tuhoor. Se crede ca aceasta procedura reduce riscul de infectii. 

Obiceiuri latino americane 



          In regiunea latino americana mamele se recupereaza 40 de zile dupa travaliu, timp in care se abtin de la relatiile intime cu partenerul, activitate fizica si alimente picante. Ceilalti membri ai familiei ajuta mamica cu treburile gospodaresti, pentru ca acesteia sa ii fie mai usor sa-si revina. 

       Aceasta perioada se numeste cuarentena, timp in care sunt evitate dusurile reci, supele fierbinti. 


            Un obicei este imbracarea si aici a copilului in haine rosii din acelasi motiv, indepartarea spiritelor rele. In Brazilia se practica indeosebi aceasta traditie, presupunandu-se ca ii aduce noroc si fericire. 


           Sigur ca pot fi regiuni in care aceste obiceiuri nu sunt respectate de mamici, insa acestea exista si definesc inceputul vietii bebelusului in orice cultura. 


Pe final…


        Am explorat traditiile de intampinare a noului nascut din intreaga lume si am descoperit ca, în ciuda diversitatii, dragostea si bucuria raman valorile fundamentale în orice cultura.

   Tu ce alte traditii cunosti? Impartaseste-ne intr-un comentariu si imbogateste-ne cultura. 

Click pentru kituri copii nou nascuti