Jurnalul nasilor de botez
Parca iti aduci si acum aminte cat de special a fost momentul! Sigur ca, undeva, in sinea ta, era de asteptat sa primesti aceasta intrebare, fiindca relatia voastra a fost mereu apropiata, insa asta nu v-a facut pe niciunul sa fiti mai putin emotionati.
Ati spus "Da!", din toata inima si v-ati promis ca veti face tot ce va sta in putere ca sa nu ii dezamagiti. V-ati promis sa fiti acolo pentru ei, orice s-ar intampla si sa le fiti alaturi cu un sfat bun, indiferent de ce alegere ar face.
Ati trait momente minunate, la nunta finilor, iar atunci cand ati aflat ca vine si bebelusul, ati plans cu totii de emotie. Iar acum, va pregatiti si pentru botezul celui mic! Un moment foarte important, pe care doriti sa il faceti cat mai special!
Rolul nasilor de botez
Sa iei aceasta decizie, nu este simplu pentru proaspetii parinti. Alegerea nasilor, se afla printre cele mai importante decizii pe care parintii trebuie sa le ia, atunci cand vine vorba de bunastarea copilului, caci nasii sunt, de fapt, parintii spirituali ai copiilor.
In principiu, parintii aleg ca nasi prieteni de familie cu care sunt in relatii foarte bune, deoarece, in acest mod, exista deja o conexiune intre ei. Ideea de baza este ca nasii sa isi exprime in mod activ dorinta de a le fi alaturi cuplului casatorit. Iar o relatie de prietenie, in care nasii isi ajuta finii cu sfaturi de viata importante, este cea ideala.
Nasii de botez ai copilului, se vor inhama la o responsabilitate foarte mare, in cazul in care accepta acest statut, deoarece, sa devii parinte spiritual al copilului, presupune sa il indrumi in viata si sa ii oferi cele mai bune sfaturi pe care i le-ai putea da. Nasii nu sunt doar niste persoane, prezente la botez, in primul rand, langa preot si parinti, ci, sunt cei care, vor fi prezenti langa cel mic, pe tot parcursul calatoriei lui in aceasta viata.
Asa ca, asigura-te, ca parinte, ca nasii alesi sunt cei mai potriviti pentru ca bebelusul tau, sa ajunga un om! Un om complet, corect, cu bun simt si cu un suflet bun!
Taina botezului in religia ortodoxa. Care e rolul nasilor?
Cateodata, alegerea nasilor este si mai dificila decat de obicei, deoarece, nu toata lumea poate fi nasul sau nasa copilului. Pe langa cerintele de ordin personal pe care trebuie sa le indeplineasca nasii, acestia trebuie sa respecte si regulile pe care biserica le impune.
Iata ce anume trebuie sa stii despre aceste norme bisericesti! Acestea sunt cele mai des intalnite intrebari pe care parintii si le pun, inainte de a face marea alegere.
Cine poate fi nas de botez?
In religia ortodoxa, una din indatoririle nasilor de botez, este aceea de a-i oferi celui mic o calauzire spirituala. Acestia, trebuie sa contribuie, alaturi de parinti, la a pune bazele educatiei religioase a copilului si, de aceea, o conditie primordiala atunci cand vine vorba de posibilitatea de a fi nas, este aceea ca, persoana respectiva sa fie ea insasi botezata in traditia ortodoxa.
Motivul principal pentru care nasii trebuie sa fie la randul lor botezati, este acela ca, in timpul tainei botezului bebelusului, nasii trebuie sa marturiseasca, in numele copilului, credinta in Dumnezeu.
Trebuie sa fie nasii de botez casatoriti?
In ceea ce priveste nasii de botez, regulile nu sunt atat de stricte ca in cazul nasilor de cununie. Nasul de botez, poate fi chiar o singura persoana, insa, in acelasi timp pot sa existe si mai multe perechi de nasi, deoarece nici acest lucru nu e interzis.
Ceea ce este interzis, insa, este ca nasul sa fie inca un copil. Orice persoana adulta, chiar si necasatorita, poate deveni nas de botez, insa, doar atata timp, cat este ajunsa ea insasi la maturitate. Dupa cum am specificat si anterior, nasii de botez sunt cei care ghideaza copilul in viata. Iar un copil, nu poate fi ghidat de un alt copil, care, este si el inca in dezvoltare.
Viitorul nas de botez trebuie sa fie o persoana deja matura, ce poate lua decizii bine gandite si poate oferi sprijin. Un copil, nu poate avea o astfel de maturitate si, fiindca si el este la randul lui in stadiul de crestere si cunoastere, s-ar putea sa fie mai preocupat de parcursul sau in viata, decat cel al finului. Tocmai de aceea, pentru statutul de nas, poate fi aleasa doar o persoana majora, ajunsa la maturitate.
Este obligatoriu ca nasii de cununie sa fie si de botez?
Din diverse motive, exista posibilitatea ca nasii de cununie sa nu poata sau chiar sa nu doreasca sa fie si nasi de botez. In acelasi timp, exista posibilitatea ca parintii celui mic, sa isi doreasca alti nasi pentru el, decat cei care i-au cununat pe ei.
Motivele, pot fi cat se poate de diverse. Exista posibilitatea ca relatia dintre parinti si nasi sa se raceasca, sa se nasca relatii noi cu oameni si mai apropiati, ori, se poate pur si simplu ca nasii sa nu poata fi prezenti din motive de alta natura. Oricare ar fi varianta, insa, trebuie sa stii ca nu exista nicio obligativitate ca nasii de cununie sa fie si cei de botez.
Asa ca, daca sunteti hotarati sa numiti alti nasi de botez, diferiti de cei de cununie, trebuie sa stiti ca acest lucru este posibil. Cu toate acestea, insa, vestea trebuie imbracata intr-un mod frumos, in asa fel incat sa nu se supere nici nasii de cununie.
Cauti incaltaminte botez fetite? Vezi aici
Cum se desfasoara botezul ortodox? Ce fac nasii in timpul botezului?
In cazul botezului ortodox, nasii sunt foarte importanti, deoarece ei sunt cei care marturisesc, in numele copilului, credinta in Dumnezeu.
Slujba incepe cu rugaciunile preotului, fiind urmata de marturisirea credintei de catre nas sau nasa, dupa caz. In traditia ortodoxa, copilul este tinut in brate pe parcursul slujbei de catre nas sau nasa, in functie de ce sex are copilul.
Daca acesta este baietel, va fi tinut in brate de catre nas. Daca este fetita, va fi tinuta in brate de catre nasa. Odata ca nasul sau nasa isi marturisesc credinta si urmeaza instructiunile preotului, incepe si slujba botezului.
Primul pas este acela de a se sfinti apa din cristelnita, unde urmeaza sa fie scufundat copilul. Dupa sfintire, preotul miruie copilul si il introduce in apa de 3 ori, urmand ca mai apoi sa il inveleasca in panza de mir.
Intr-un mod ritualic, preotul se va spala pe maini dupa tot acest procedeu, iar apoi va efectua mirungerea. Dupa mirungere, nasa, impreuna cu mama, il imbraca pe cel mic, urmand ca nasii si preotul sa dea ocol mesei si cristelnitei de 3 ori.
Bineinteles, pe tot parcursul acestor etape, preotul va continua sa spuna rugaciuni ori sa citeasca diverse pasaje din Sfanta Scriptura.
Dupa ce se da ocol, urmeaza ca preotul sa stropeasca colturile fasei de botez si fata bebelusului, procedeu ce este denumit spalarea pruncului. Apoi i se va taia o suvita de par celui mic, suvita ce va fi pusa in cristelnita. Slujba se termina prin impartasirea copilului.
Pentru articole set botez baieti CLICK AICI
Taina botezului in religia catolica. Care este rolul nasilor?
Desi poate parea foarte diferit, in realitate exista multe asemanari intre botezul ortodox si cel catolic, datorita faptului ca, cele doua Biserici, apartin in esenta unei singure religii, si anume, cea crestina. Cu toate acestea, insa, exista cateva deosebiri intre cele doua evenimente.
In cazul botezului catolic, preotul nu desfasoara toate tainele ce au loc in timpul botezului ortodox, mai exact nu efectueaza si mirungerea, iar anumite procedee, au loc intr-un mod putin diferit.
In cazul botezului catolic, evenimentul este impartit in doua parti, unul care se va desfasura la o varsta mica a copilului, undeva la 40 de zile, iar o alta, ce va putea avea loc peste cativa ani, in marea majoritate a timpului, pe la varsta de aproximativ 12 ani.
In acelasi timp, exista si alte diferente, de exemplu aceea ca preotul nu va scufunda bebelusul in cristelnita, cum este in cazul religiei ortodoxe, ci doar va stropi bebelusul cu apa sfintita.
De asemenea, o alta diferenta este aceea ca nasii nu se mai afla in prim-plan in timpul desfasurarii botezului, ci parintii. In cazul botezului catolic, doar acestia din urma vor imbraca bebelusul. De asemenea, mama este cea care va tine in brate bebelusul pe parcursul slujbei, iar nu nasii.
Slujba botezului catolic, desi poate parea asemanatoare, este simplificata destul de mult, motiv pentru care este si mult mai scurta ca si durata in timp.
Pentru ghid botez baieti click AICI
Pentru ghid botez fete click AICI
De ce obiecte vei avea nevoie pentru un botez catolic?
Dupa cum am specificat si mai sus, cele doua taine sunt asemanatoare, de aceea, nici lucrurile de care ai nevoie nu vor fi prea diferite. Va fi necesar sa existe, in primul rand, lumanarile de botez, o panza pentru infasat, si haine pentru bebelus.
Pentru a fi siguri ca aveti totul pregatit, puteti apela chiar la un trusou care sa le contina pe toate. Pe langa aceste obiecte, care sunt necesare si in cazul botezului ortodox, va fi nevoie si de o camasa alba.
Aceasta i se va oferi celui mic dupa ce va fi stropit cu apa sfintita si este un simbol al credintei. Deoarece si Mantuitorul a fost imbracat in haine albe, in momentul asezarii sale in mormant, albul camasii ramane ca simbol al puritatii si al puterii de a curata pacatul.
Pentru cadouri de botez click AICI
Este necesar ca nasii sa fie si ei catolici?
Un lucru interesant fata de botezul crestin, este acela ca, nasii nu vor mai trebui sa fie si ei botezati in aceasta religie. Asa ca, daca de exemplu aveai de gand sa numesti ca nasi niste peroane de religie ortodoxa, de exemplu, in cazul religiei catolice nu vei intampina probleme la botez.
Singura conditie care este impusa, insa, este aceea ca nasii sa fie botezati, indiferent care ar fi religia sub care a avut loc taina botezului lor.
Pentru cufere de botez click AICI
Cum trebuie sa se pregateasca nasii pentru botez?
Chiar daca vorbim de traditii diferite, nasi continua sa fie importanti atat in ce priveste ortodoxia, cat si catolicismul, in ambele religii statutul de nas fiind echivalent cu cel al unui parinte duhovnicesc.
Importanta pe care o au nasii, vor putea pune insa presiune pe ei. Onoarea de a fi nas, poate fi, de asemenea, si un motiv de stres. Din dorinta de a se implica inca din primele zile in viata micului finut, nasii si-ar putea face foarte multe griji in legatura cu botezul si cu ce anume trebuie ei sa cumpere.
Cu toate acestea, insa, nasii ar trebui sa se focuseze pe un singur lucru, acela de a le fi alaturi parintilor si de a se bucura din plin de acest moment, alaturi de ei. Nasii, trebuie sa se pregateasca in primul rand cu rabdare si cu sfaturi bune.
In special in situatia in care ei sunt mai maturi ca varsta si au trecut deja prin experienta unui botez, sunt capabili sa le dea sfaturi legate de organizare proaspetilor parinti. Se pot implica si financiar daca isi doresc acest lucru, insa nu este ceva necesar.
Importanta pe care o au nasii, vor putea pune insa presiune pe ei. Onoarea de a fi nas, poate fi, de asemenea, si un motiv de stres. Din dorinta de a se implica inca din primele zile in viata micului finut, nasii si-ar putea face foarte multe griji in legatura cu botezul si cu ce anume trebuie ei sa cumpere.
Cu toate acestea, insa, nasii ar trebui sa se focuseze pe un singur lucru, acela de a le fi alaturi parintilor si de a se bucura din plin de acest moment, alaturi de ei. Nasii, trebuie sa se pregateasca in primul rand cu rabdare si cu sfaturi bune.
In special in situatia in care ei sunt mai maturi ca varsta si au trecut deja prin experienta unui botez, sunt capabili sa le dea sfaturi legate de organizare proaspetilor parinti. Se pot implica si financiar daca isi doresc acest lucru, insa nu este ceva necesar.
Pentru trusouri botez baietei click AICI
Pentru rochite botez fetite click AICI
Exista lucruri pe care nasii trebuie sa le cumpere?
In diferite zone ale tarii, au fost create obiceiuri foarte diverse, legate de obiectele ce "trebuie" cumparate de nasi. In unele zone se cumpara lumanari, in altele trusoul, insa trebuie sa stii ca nimic nu este obligatoriu.
Cel mai probabil, dealungul timpului, nasii si-au dorit sa fie mai implicati in taina botezului, motiv pentru care au ales sa le daruiasca diverse obiecte proaspetilor parinti.
In anumite zone, cu siguranta ca, aceasta actiune de a oferi ceva, era atat de frecvent intalnita, incat a devenit o cutuma.
Insa, in realitate, nimic nu "trebuie". Ci, are loc din placerea de a face un gest frumos.
Daca doresti, ca nas sau ca nasa, sa te implici activ si sa cumperi ceva pentru botezul finutului, discuta cu parintii. Insa, nu face din asta un stres. Este un eveniment placut, de care trebuie sa te bucuri, fiindca il intalnesti o singura data in viata!
Daca aveti nelamuriri legate de ce anume trebuie sa cumparati sau de ce anume aveti nevoie, puteti chiar sa intrebati preotul ce va oficia botezul, insa nu puneti cateva obiecte pe primul loc. Taina botezului este ceva de o importanta spirituala deosebita, si ar fi pacat sa folositi prea multa energie pe obiectele necesare, in loc sa va focusati pe bucuria momentului si pe incarcatura emotionala pe care o poarta!