Draga mamica, stim cat de dificil poate fi primul an alaturi de puiul tau. Primesti informatii de la toate persoanele cunoscute, uneori chiar si necunoscute. Sfaturi nesolicitate, care mai mult iti produc confuzie. Astfel, este bine sa asculti doar de sfaturile specialistilor. 


Pe langa setea de cunoastere pe care o ai pentru a-i asigura bebelusului cea mai buna ingrijire, probabil te vei confrunta si cu numerose superstitii. In continuare, ti le vom prezenta pe cele mai comune dintre acestea. 

Superstitii pana la botez 


Superstitiile pana la momentul botezului sunt numeroase si uneori difera de la o regiune la alta a tarii noastre. Cea mai raspandita astfel de superstitie este aceea de a nu scoate bebelusul afara dupa apus. Superstitia provine din credinta ca acest lucru il poate expune la spirite malefice sau la energii negative.  


O alta superstitie populara este aceea ca bebelusii nu ar trebui sa fie oglinditi inainte de botez, deoarece oglindirea ar putea atrage deochiul sau alte influente negative asupra bebelusului. 


Stiai ca unele persoane nu taie unghiile si parul bebelusului pana la botez? Se considera ca poate fi afectata sanatatea sau chiar longevitatea vietii. 


Probabil stii de superstitia sa nu cumperi nimic pentru bebelus pana la nastere, insa exista si persoane care cumpara doar strictul necesar pana la botez sau primesc ceea ce este nevoie de la rudele care au deja copii, intrucat se considera ca ar aduce ghinion daca ar cumpara lucruri. 


O superstitie care ar putea fi chiar recomandata este pastrarea linistii si evitarea discutiilor sau a certurilor in preajma bebelusului nobotezat, intrucat se spune ca altfel ar avea parte de certuri toata viata. 

Superstitie cu fir rosu la mana si funda rosie 

Probabil ai vazut bebelusi cu un fir rosu la mana, o fundita rosie pusa pe carucior sau la patut. Se spune ca acest lucru tine la distanta deochiul si astfel protejeaza copilul  impotriva raului. Parintii adesea pun fundite sau bratari la mana copilului inca de la nastere si de obicei la pastreaza chiar si dupa botez.


Daca vrei sa ii oferi bebelusului tau o bratara rosie, deosebita, iti recomandam Bratari Ingriko. Una dintre cele mai frumoase bratari, care se poate potrivi atat la fetite, cat si la baietei este Bratara aur bebe personalizata, Trifoi 14K. 

AnneBebe - Bratara Aur 14K Bebelusi Ursulet Ingriko


Imbracatul bebelusului inainte si dupa botez 

Daca urmeaza sa botezi bebelusul, atunci probabil ai auzit numeroase superstitii, printre care si cea a imbracatului bebelusului. In traditia romaneasca, de imbracatul bebelusului in ziua botezului ar trebui sa se ocupe moasa si nasa. 


Inainte de botez, moasa imbraca bebelusul intr-o camasa sau o rochita alba, care simbolizeaza puritatea sufleteaza pe care o va primi prin taina botezului. De asemenea, uneori moasa inveli bebelusul intr-o patura alba, reprezentand curatenia si sfintenia acestui moment sacru, mai ales in sezonul rece. 


Dupa botez, nasa preia rolul de a ingriji bebelusul si a-l imbraca. Nasa poate imbraca bebelusul intr-o camasa sau o rochie speciala, adesea brodata sau impodobita cu dantela, pentru a evidentia importanta momentului. Pe scurt, bebelusul are nevoie de o tinuta speciala, bineinteles in functie si de preferintele parintilor. 

Datul copilului de la moasa la nasa 

O alta superstitie, mai bine spus un ritual considerat la limita dintre pagan si crestin este datul copilului de la moasa la nasa. In trecut, acest act simboliza trecerea copilului de la protectia oferita de mama, reprezentata de moasa, la o noua figura protectorie, nasa, care avea responsabilitatea de a ghida si a ingriji copilul in viitor.


Astazi, acest ritual a fost adaptat si integrat in ceremonia de botez, unde nasa a dobandit un rol spiritual si ceremonial. Transferul simbolic al copilului de la moasa la nasa reprezinta o transmitere a responsabilitatii spirituale asupra cresterii si educarii copilului in credinta crestina.


Acest ritual imbina elemente din traditiile vechi cu invataturile religioase crestine, reflectand astfel mostenirea culturala si spirituala complexa a comunitatilor in care este practicat.

Traditii la 1 an de la nastere 


Momentul in care copilul implineste 1 an si nu mai este in mod oficial bebelus este unul extrem de emotionant si marcat de numeroase traditii si superstitii. Dintre acestea, taierea motului si turta sunt doua dintre cel mai des intalnite. Taierea motului este un moment important, simbolizand trecerea de la bebelusie la etapa de copil. Este un motiv de sarbatoare, la care intreaga familie si prietenii se aduna pentru a marca aceasta etapa atat de frumoasa din viata unui copil. 


Turta este, de asemenea, un element esential al acestei traditii. Prajitura este pregatita special pentru aceasta ocazie si este deseori impodobita in mod festiv. Consumarea turtei este adesea un simbol al faptului ca bebelusul poate manca si alimente solide.  


O alta traditie la implinirea varstei de un an este alegerea obiectelor de pe o tavita special realizata pentru aceasta ocazie. Pe o tavita se vor pune diferite obiecte, cum ar fi o carte, un stilou, un stetoscop, bani, chei, produse de machiaj si altele, iar copilul trebuie sa aleaga trei obiecte. Se spune ca acele trei obiecte alese sunt indicii despre viitorul copilului si meseria pe care o va alege.


Daca nu stii ce sa ii oferi copilului la varsta de 1 an, atunci poti sa ii daruiesti hainute. Asa cum stii, copiii cresc foarte repede, astfel ca parintii ar putea profita de ajutorul oferit sub forma de hainute. Intotdeauna ofera hainute un pic mai mari, mai ales daca vrei sa ii oferi haine pentru alt anotimp.  

Datul la grinda

Este un obicei originar din Oltenia si care sa pastreaza timp de 3 ani dupa botez. In prima zi a Anului Nou, copilul va fi dus in casa moasei, unde va primi diverse cadouri, printre care bani, o sorvoca si un covrig din aluat de cozonac. 


Acest obicei se spune ca va asigura cresterea aromonioasa a copilului si noroc in viata. Se mai spune si ca acel copil va fi inalt. 


Copilul se ridica spre tavan in trei etape, prima data la nivelul umerilor moasei, a doua oara peste umeri, iar a treia cat mai aproape de tavan. Dupa ritual, copilul sorcoveste invitatii. 


Printre cadouri, pot fi oferite si hainute, atat de necesare. Spre exemplu, pentru un an poti alege bluze baieti, atat de necesare in orice anotimp. 

AnneBebe - Bluza din Bumbac pentru Baieti, Alba cu Maneca Lunga si Imprimeu 7040 Sarabanda


Pentru fetite, se pot alege rochii casual, care pot fi purtate in orice context. 

AnneBebe - Rochita Eleganta Fetite Catalina Crem Brodata Cordon Roz Pudra AnneBebe

Pentru multe hainute copii mici click AICI


Asadar, daca ai un copil sau daca urmeaza sa ai un copil, este bine sa stii de unde provin cele mai populare superstitii!