Sa organizezi un botez este cel mai frumos lucru, fiind vorba de crestinarea copilului tau. Atat pentru tine ca parinte, cat si pentru nasi, acest eveniment este cu totul unul special. Insa, ce ce intampla daca ar trebui sa aiba loc in una dintre cele mai mari perioade de post din an? Poate fi vorba de un botez ce necesita sa fie cat mai urgent facut sau poate cel mic este nascut fix inainte de un post mare. Nu este imposibil sa fie botezat si in astfel de perioade, iar pentru tine avem cateva sfaturi daca vei alege sa iti botezi copilul in post.
Botezul in afara postului - prima alegere a parintilor si nasilor
Cei mai multi parinti, chiar daca isi intampina copilul fix inainte de un post mare, aleg impreuna cu nasii sa isi boteze copilasul dupa perioada postului. Este cea mai des intalnita alternativa in randul oamenilor, insa, desigur, sunt si aceia ce aleg sa tina botezul in post. Daca te intrebai care sunt perioadele cu semnificatie ortodoxa, iti mentionam patru dintre cele mai importante: Postul Pastelui, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (20-28 iunie), Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), Postul Craciunului (14 noiembrie- 24 decembrie).
Ce spun preotii despre savarsirea botezului in post?
Poate ca iti doresti foarte mult ca cel mic sa poata fi impartasit de Craciun sau de Pasti, iar acest lucru este posibil doar daca a fost botezat. Ce spun preotii despre ceremonia sfanta din timpul postului? Ca poate fi oficiata fara probleme, atata timp cat petrecerea va fi amanata pana dupa perioada specifica fiecarui post sau daca petrecerea va fi una mai restransa, cu meniu de post.
Asta pentru ca postul este destinat linistii sufletului si regasirii, iar petrecerile si distractiile ar trebui limitate in post, din perspectiva crestina. Din acest motiv preotii indeamna ca petrecerea de botez sa aiba loc in perioadele in care nu este post.
Exista preoti ce ofera binecuvantarea, daca aceasta cerinta este respectata. Sunt preoti care o vor oferi si daca imediat va urma un eveniment la un restaurant. Cum poti proceda in cea de-a doua situatie? Preotii recomanda, totusi, un meniu de post, iar restaurantele au posibilitatea sa iti pregateasca un astfel de meniu. Desigur, totul ramane in mainile tale, poti alege un meniu normal. Spre exemplu, daca este o zi cu dezlegare la peste, preparatele pot contine acest aliment.
Daca stii ca invitatii tai prefera un eveniment in afara postului si sunt mai incantati de aceasta idee, poti amana petrecerea si sa iti organizezi botezul normal, cu un meniu clasic “de dulce”. Daca trebuie ca botezul chiar sa aiba loc in post, alegi impreuna cu partenerul si nasii o zi din post pentru ceremonia sfanta, iar mai tarziu, dupa post, veti putea tine si o petrecere pe masura, cu gast si distractie.
De ce un copil ar fi botezat in post?
Copiii pot ajunge sa fie botezati in post fie pentru ca perioada coincide exact cu cele 40 de zile mentionate de Biserica in care copilul trebuie botezat sau din cauza unor situatii de urgenta (probleme de sanatate, familii care trebuie sa plece din tara etc). Cu siguranta il poti boteza pe cel mic iar preotii de obicei sunt deschisi spre a agrea cea mai buna varianta.
Cateva sfaturi si recomandari pentru botezul realizat in post
- Sfatuieste-te cu nasii cu privire la orice decizie.
- Alege un preot dispus sa tina o ceremonie frumoasa, un preot intelegator si care sa te indrume spre cea mai buna optiune.
- Pune in balanta ideea de a tine petrecerea in post sau dupa, gandeste-te bine la avantaje si dezavantaje. Acest lucru il vei face si impreuna cu nasii.
- Indiferent daca alegi ca botezul sa aiba loc in post sau nu, responsabilitatile sunt aceleasi. Pentru nasi, mentionam ca:
- In continuare se vor ocupa sa cumpere un trusou pentru bebe.
- Nasii ii pot darui copilului un cadou de tip argintarie (bratara, cercei, lantic etc)
- Se va savarsi aceeasi ceremonie, cu pasii esentiali in care nasa este mereu alaturi de copil si preot.
- Nu va lipsi lumanarea pe care nasii o vor alege. Pentru asta, recomandam categoria de lumanari pentru botez.
Concluzie
Acestea fiind spuse, totul depinde de voi ca parinti si de nasi. Daca petrecerea cu fast nu este foarte importanta si semnificativa pentru voi, veti putea alege o zi din post pentru sfantul botez. Restul, sunt detalii ce va privesc doar pe voi, membrii familiei. Speram ca v-am fost de folos si suntem siguri ca veti avea un eveniment de vis indiferent daca va fi in post sau nu. Secretul este sa va pregatiti cum se cuvine.