Aspecte generale, tinuta alba, darurile, documente si lucruri necesare

 

Taina Sfintei Prime Impartasanii- marea zi a celor mai mici credinciosi

 

Pentru crestinii ce sunt parte din Biserica Catolica, Prima Impartasanie, cunoscuta si drept prima comuniune, este o sarbatoare extraordinar de importanta, fiind totodata un rit sacru prin care copilul isi exprima acordul de a trai in armonie cu Dumnezeu si cu valorile crestine.

Daca in Biserica ortodoxa, crestinii primesc la botez toate cele trei Taine: Taina Botezeului, a Mirungerii si Euharistiei, catolicii le primesc la intervale de timp mai distantate. Taina Botezului este primita in momentul Botezeului, insa cea a Impartasaniei abia la cativa ani distanta, cand copiii au implinit cel putin varsta de 7 ani si sunt considerati pregatiti pentru a primi sacramentul.

Rochie Alba Organza Cu Broderie Dantela

Marea zi a celor mici este considerata a fi una cu o valoroasa semnificatie, fiind o adevarata ceremonie in care familiile se reunesc si participa la acest special eveniment din viata copiilor. Prima Impartasanie reprezinta pentru copiii botezati catolic, momentul cel mai emotionant, in care le este incredintat pentru prima data, hrana sufletelor credinciosilor si anume Trupul si Sangele lui Iisus.

Ce este, de fapt, Sfanta Prima Impartasanie?

In cadrul Primei Impartasanii, copiii primesc adevaratul Trup si Sange al lui Iisus, considerat ca fiind si hrana sufletelor credinciosilor. 

La ce varsta primesc copiii Prima Impartasanie?

Primirea sacramentului are loc in viata copiilor dupa ce acestia implinesc varsta de 7 ani, dar nu mai tarziu de 10.

Camasa Alba Maneca Lunga Baietei

Care sunt aspectele ce ar trebui cunoscute inaintea primirii sacramentului?

In sambata dinaintea zilei ceremoniei Primei Impartasanii, copiii, impreuna cu parintii acestora si nasii, trebuie sa mearga la biserica pentru Spovada.

Inainte de Prima Impartasanie, are loc Prima Spovada, procesul in care micul crestin isi marturiseste pentru prima data pacatele in fata preotului si a lui Dumnezeu. In functie de comunitatea catolica la care ne raportam, unii preoti se adreseaza copiilor, nasilor acestora, parintilor, prietenilor si familiei pentru a ajuta la pregatirea si infrumusetarea bisericii pentru ziua in care micii credinciosi vor primi sacramentul Sfanta Prima Impartasanie.

rochita prima impartasanie

Prezenta parintilor si copiilor la Liturghia realizata in duminica dinainte de inceperea pregatirii este foarte importanta, si cu prezenta ocazie, acestia sunt prezentati in fata comunitatii bisericii catolice.

De asemenea, dupa Prima Sfanta Impartasanie are loc pastoratia, care se traduce prin momentul de reuniune a familiilor care au sarbatorit in cadrul sarbatorii Sfintei Familii, Prima Impartasanie in anul curent.

Cine ofera daruri copiilor? Ce fel de cadouri-simbol se daruiesc?

Pentru a sarbatori Prima Impartasanie, familiile daruiesc copiilor dupa slujba religioasa mici cadouri, simbolice si semnificative care sa devina in timp amintiri nepretuite ce aduc aminte de eveniment (bratara, carti, pandativ, cercei, cutiuta depozitare diverse, figurina inger, tablou, ceas, album foto etc.). In daruirea cadourilor, punctul de plecare este reprezentat de parinti si nasi, ei fiind primii ce ofera darurile, de asemenea, fiind considerati modelele spirituale si morale ale copilului, urmati apoi de bunici, unchi, nasi, prieteni si alte rude apropriate, respectiv invitati.

rochita fetite catolice

Care sunt documentele necesare ce trebuie pregatite pentru slujba religioasa?

Certificatul de Botez este singurul document care trebuie prezentat atunci cand are loc Taina Impartasaniei.

Care sunt lucrurile necesare pe care copilul trebuie sa le aibe in ziua Sfintei Impartasanii?

Lucrurile pe care micutul crestin trebuie sa le aiba pregatite pentru a putea primi sacramentul catolic sunt urmatoarele:

  1. Certificatul de botez eliberat de parohia unde copilul a primit Taina Botezului;
  2. Lumanarea, care evidentiaza ideea de iluminare spirituala si crestina a copilului, dar si fagaduinta de a trai viata in deplina lumina;
  3. Tinuta alba, simbolul care inspira puritatea si inocenta, curatenia si viata fara de pacat.

 rochita alba pentru prima impartasanie catolica

Cum trebuie imbracat copilul care primeste Prima Impartasanie?

Hainele albe purtate in cadrul slujbei religioase sunt o modalitate de a marca importanta si semnificatia zilei in care copiii primesc Prima Impartasanie.  In ziua cea mare, copiii sunt imbracati precum niste ingerasi, care urmaresc sa fie si sa devina cat mai puri cu putinta. Tinuta pentru aceasta zi trebuie sa fie integral alb, asa cum sunt recomandarile comunitatii catolice, pentru a semnifica intru totul puritatea si sfintenia sacramentului Sfintei Impartasanii.

Baietii pot purta pantaloni alb sau negri, alaturi de o camasa alba, iar fetitele de preferat este sa fie imbracate in rochite diafane albe, cu mici detalii, perle sau dantela. Recomandarile pe care Annebebe vi le ofera le gasiti aici, aici si aici. Rochitele albe vor face fetitele sa se simta speciale, avand un design delicat si unic, inspirand simplitate, puritate si inocenta.

Camasa Ivory Maneca Lunga

Ce semnifica hainele albe purtate la slujba religioasa?

In contextul de fata, in catolicism, purtarea hainelor albe la ceremonii precum Taina Botezelui sau a primirii Primei Impartasanii, au o adanca si complexa semnificatie: albul este simbolul curatirii sufletesti. Hainele albe amintesc de deschiderea sufletului spre a-l primi pe Dumnzeu in launtric si de a trai conform randuielilor bisericesti si a valorilor crestine.