Cea mai important sacrament este reprezentat de Taina Sfantului Botez. În Biserica Catolica, acest rit este considerat ca fiind primul pas spre viata spirituala, o ceremonie cu reala semnificatie spre intrarea in viata crestina si indepartarea de pacatul originar. Deasemenea, Botezul este privit ca un mijloc, o cale si o modalitate prin care omul primeste har de la Dumnezeu si viata vesnica.
Exista vreo diferenta intre botezul catolic si cel ortodox?
Un botez catolic nu difera cu mult de unul ortodox, insa exista cativa pasi care trebuie respectati cu rigurozitate pentru pregatirea, planificarea si buna desfasurare a marelui eveniment. Punctul comun al celor doua este in primul rand dat de faptul ca slujba are loc in lacasul de cult, iar Taina Sfantului Botez este oficializata de preot, slujitorul bisericii.
Care este primul pas in pregatirea botezului catolic?
Pregatirea botezului este un moment foarte important si marcant, atat in viata parintilor, cat si a nasilor copilului. Aceasta pregatire trebuie realizata cu deplina dorinta si deschidere spirituala, respectiv sufleteasca. Alegeti din timp biserica unde doriti sa se desfasoare ceremonia, data si ora. Verificati cerintele si pregatiti actele necesare increstinarii. Reflectati asupra ritualului Botezului si intelegeti intru totul importanta acestuia. Alegeti-va cu inima deschisa nasii, viitorii parinti spirituali ai copilului si asigurati-va ca isi vor asuma acest rol.
Cand poate fi botezat copilul la catolici?
Copilul poate fi oricand botezat, deoarece nu mai exista recomandarea de a trece cele 40 de zile necesare posibilitatii intrarii mamei copilului in biserica. Botezul catolic este uzual practicat la o varsta frageda, deoarece se considera ca aceasta este cea mai optima modalitate de a asigura intrarea copilului in viata si comunitatea crestina, inca din timpuriu.
Cu toate acestea, Biserica Catolica permite ca botezul sa poate fi oficiat si la varste mai inaintate, respectiv atunci când o persoana este decisa sa se converteasca la catolicism. In acest caz, inainte de a fi botezata, persoana trebuie sa se pregateasca spiritual, pentru a intelege foarte bine semnificatia ritului si pentru a-si pregati inima pentru primirea harului divin.
Copilul nu primeste din start toate tainele, drept pentru care, completarea pentru procesul de intrare in comunitatea crestina, adica „confirmarea”, are loc atunci cand crestinul implineste varsta de 12 ani.
Poate avea copilul mai multe perechi de nasi?
Da! Se accepta existenta mai multor perechi de nasi, iar acestia pot avea orice religie, important este sa fie botezati.
Cum se deruleaza slujba de increstinare? Care este ritualul de Botez Catolic?
Inca din intrarea in biserica, parintii sunt intrebati despre numele copilului ce urmeaza a fi increstinat. Ceremonia debuteaza cu o rugaciune si o invocare a Sfantului Duh, pentru a ajuta pe cei prezenti sa primeasca sacramentul intr-un mod adecvat. Preotul, cu degetul mare face simbolic pe fruntea copilului semnul crucii, se roaga si il unge pe micut cu uleiul Sfant. Se continua cu slujirea si binecuvantarea apei Botezului, lepadarea de pacat si de Satana, urmata de rostirea rugaciunii Crezului.
Pruncul nu este scufundat in cristelnita, ci este stropit sau i se toarna apa pe crestet. Acest ritual este însotit de rugaciuni si de ungerea cu untdelemn sfințit. Ceremonia se încheie cu o alta rugaciune a preotului pentru copil, nasi si familia sa, urmata de o binecuvantare a tuturor celor prezenti sau a celor ce doresc sa ia cuvantul.
Ce rol au nasii la sljuba de increstinare? Dar parintii?
Nasii trebuie sa isi asigure suportul pe parcursul desfasurarii slujbei, insa nu participa efectiv la pregatirea si infasarea micutului. Parintii sunt cei care aduc copilul in biserica, mama este cea care il tine in brate, iar acest lucru accentueaza ideea importantei parintilor in viata micului crestin.
Cat dureaza slujba?
Slujba este una foarte simplificata, deloc complexa. Aceasta difera de la preot la preot, dar poate dura in medie intre 15-50 minute si poate fi personalizata de catre parinti, nasi sau preot prin diverse discursuri si binecuvantari.
Care sunt obiectele necesare pentru Taina Botezului Catolic?
Exista o lista de lucruri care nu trebuie sa lipseasca in ziua increstinarii, dintre care enumeram:
- Lumanarea, simbolul luminii. In biserica Catolica, Botezul este considerat Sfanta luminare. Prin urmare, lumanarea transmite mai departe ideea de luminare spirituala a copilului. Aceasta poate fi personaliza in functie de sexul bebelusului, de preferintele parintilor sau a nasilor si de tematica. Ea sta aprinsa pe parcursul slujbei pentru ca viata ce va sa vie a micutului sa fie indrumata si sa abunde in lumina.
- Camasa alba, simbolul puritatii si a innoirii
- Recipientul pentru apa Sfintita a Botezului
- Cutiuta pentru suvitele de par
- Trusoul de botez care cuprinde toate accesoriile necesare: panza de mir, prosopul pentru preot si bebelus, sticluta de mir, fasa de botez, sapunul cu glicerina
- Hainutele de Botez
Cum sa imbrac micutul in ziua Botezului?
Exista o multitudine de variante dintre care puteti alege pentru cea mai importanta zi din viata micutului.
In general, hainele de botez catolic pentru copii constau într-o rochie alba pentru fete si un costum alb pentru baieti. Hainutele trebuie sa fie accesibile, usor de imbracat si dezbracat, practice si dintr-un material calitativ, care sa nu irite pielea bebelusului.