Fiecare copil aduce o mare bucurie in vietile parintilor sai, odata ce se naste. Inca de pe atunci, orice cuplu incepe sa se gandeasca la cea mai buna data in care sa organizeze botezul celui mic, dar si la cum va decurge intregul eveniment.
Cand nu se fac botezuri, dupa cum spune biserica?
Primul lucru pe care parintii vor trebui sa il stabileasca, de altfel si cel mai important, este data botezului. Tinand cont de Sarbatorile importante de pe parcursul anului, dar si de termenul de 40 de zile de la nasterea copilului, dupa care acesta trebuie sa fie botezat, adultii se vor putea hotari care este cel mai bun moment pentru primul eveniment important din viata bebelusului lor.
Daca si tu te afli in situatia in care trebuie sa iti pui la punct planurile pentru botezul fiului sau fiicei tale, dar si sa stabilesti cea mai convenabila data, atunci trebuie sa te informezi cu privire la zilele in care nu poti organiza un botez , dar si la cele mai oportune perioade ale anului pentru asemenea evenimente.
De exemplu, perioadele de post nu sunt deloc potrivite pentru organizarea unei petreceri de botez. Chiar daca unii preoti accepta sa boteze copiii in post, acestia sfatuiesc parintii sa nu pregateasca si un eveniment privat.
Daca urmeaza sa fii nas de botez, iti recomandam produsele noastre din aceste categorii pentru baieti - click AICI, iar pentru fete - click AICI.
Care sunt perioadele in care se posteste in anul 2023?
La fel ca in fiecare an, perioadele de post sunt marcate in Calendarul Crestin Ortodox. Prin urmare, in calitate de parinte al unui bebelus care urmeaza sa fie botezat, trebuie sa iei in calcul urmatoarele zile: Miercurile si vinerile de peste an, in afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti, Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) si Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie), in care nu se vor putea organiza botezuri.
De asemenea, mai exista si alte perioade de post:
1.Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel va fi tinut in perioada 12 iunie-28 iunie, zile de care parintii trebuie sa tina cont atunci cand planifica un botez.
2.Postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului reprezinta o perioada importanta din Calendarul Bisericesc, in perioada 31 iulie-14 august, cand nu sunt organizate botezuri.
3.Postul Nasterii Domnului
Acesta este fara doar si poate un alt post important, pe care crestinii il tin in perioada 15 noiembrie-24 decembrie.
4.Postul Pastelui
Postul Pastelui este o perioada de rugaciuni pentru crestini. Preotii recomanda cuplurilor sa nu pregateasca o petrecere de botez in aceasta perioada.
5.Ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti
Parintii nu trebuie sa se gandeasca la organizarea unui botez nici in ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti. Anul acesta, aceste sarbatori vor marca zilele de 1-2 februarie ( Intampinarea Domnului), 24-25 mai (Inaltarea Domnului), 3- 5 iunie (Rusalii), 15 august (Adormirea Maicii Domnului),13-14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci).
Totodata, crestinii vor tine post de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paști, până la Duminica Sfântului Apostol Toma (24 februarie – 26 aprilie).
6.In intervalul dintre Craciun si Boboteaza
Bebelusii nu pot fi botezati nici in perioada dintre Craciun si Boboteaza, adica de pe 25 decembrie, pana pe 6 ianuarie.
Cand aleg majoritatea parintilor sa isi boteze copiii?
Chiar daca cei mai multi parinti opteaza sa nu organizeze botezul copiilor in perioadele de post, acest lucru nu este interzis. Totusi, daca vrei sa ii pregatesti micutului tau o petrecere de neuitat, atunci preotii recomanda sa alegi una dintre zilele in care crestinii nu tin post.
Botezul este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unui om, asa ca planificarea acestuia trebuie sa inceapa din timp. Incearca sa te gandesti la cele mai bune variante cand vine vorba despre data, locatie, meniu si invitati, astfel ca atat ceremonia bisericeasca, cat si petrecerea de dupa sa fie de neuitat.