Lumea traditiilor este una de neinteles pe alocuri. Desi sunt obiceiuri pe care le practicam de sute de ani poate, nu le intelegem pe toate. Cu toate astea respectam traditia. Se intampla in cazul celor mai importante evenimente din viata noastra: nunta si botezul. 


             Botezul si nunta sunt doua evenimente care incanta si surprind in egala masura. Intr-o lume parca aglomerata de traditii si obiceiuri, aceste momente aduc uneori in prim-plan practici si ritualuri care pot fi neobisnuite, adaugand un element de umor si imprevizibil intregii experiente. Probabil ca sunt acele practici pe care desi nu le intelegem, le acceptam tocmai pentru ca sunt presarate cu picanterii, sa le spunem.  


       Vom explora in urmatoarele randuri cateva dintre acele traditii haioase si neobisnuite din timpul acestor 2 momente importante din viata noastra, surprinzand momentele care uneori conduc la situatii neasteptate.


        Chiar si noi romanii avem diferite obiceiuri ciudate, neintelese uneori, dar parca mult mai ciudate sunt ale altor popoare. Te invit sa ramai in continuare pentru a afla despre ce vorbim. 


Intra si tu in lumea haioasa si ciudata a traditiilor


        Pare de necrezut, dar stiai ca in Grecia in timpul botezului unui copil, acesta  este scuipat de preot si de nasi pentru a fi alungate spiritele rele? Un obicei de neacceptat pentru cele mai multe culturi din lume, dar apreciat de greci. 

          Daca ne ducem la gandul la vechea noastra zicala ‘’scuipa-l sa nu-l deochi’’, nu mai pare atat de ciudat, asa-i? Ba pare pentru ca noi doar o spunem, grecii o si fac. 


         Un alt obicei practicat la noi care de fapt este mai mult o credinta, este aceea conform careia copiii care sunt botezati in aceeasi apa sunt numiti frati de botez sau frati de cruce. Nu pare nimic ciudat, insa daca analizam profund aceasta credinta aflam ca acesti copii nu au voie sa se casatoreasca daca se intalnesc in viata. Ce se intampla daca acestia nu stiu ca au fost botezati in aceeasi apa si se intalnesc dorindu-si sa faca pasul cel mare la un moment dat, nu stim. 


          Iata ce se intampla in Cipru la botezul copilului. Se crede ca imediat dupa botez bebelusul primeste un inger pazitor care il va proteja toata viata. Similar credintei ortodoxe, de altfel. Dar intrebarea este urmatoarea. Daca viata noastra se abate uneori de la drumul drept (ni se intampla sa gresim, e firesc) ingerul pazitor ne ramane alaturi?


        Ajungem si prin Latvia si constatam ca botezul traditional are loc la 9 zile dupa nastere, cand nasii aleg si numele copilului. Nimic ciudata pana aici. Dar cum crezi ca aleg acestia numele? Observand comportamentul copilului, natura in momentul nasterii, precum si alte detalii. In functie de acestea, nasii aleg numele copilului. 

         Asa ca daca intentionati sa va mutati in Latvia inainte de nasterea copilului, sa aveti asta in gand. Poate se aplica si strainilor relocati. Mai mult de atat. Se considera ca viata copilului poate fi influentata de caracterul nasilor. Cu aceasta idee in minte, ajungem cu gandul la urmatoarea idee. Cat de important este sa alegem cei mai potriviti nasi pentru copiii nostri. Vor fi precum a doua pereche de parinti cu mare influenta in viata sa. 


Dar in ziua nuntii? Ce se intampla in prima zi a unei familii la anumite popoare?


         De exemplu, in Cehia mirii sunt ‘’intampinati’’ inainte de marea zi cu diferite obiecte. In ziua cu pricina, o tava este aruncata la picioarele mirilor, iar acestia sunt indemnati sa o curete impreuna, simbolizand unitatea lor. 

       Cand ies din restaurant, sunt ‘’acoperiti’’ cu mazare, pentru ca acestia sa aiba o viata fertila. Cand ajung acasa sunt intampinati cu seminte si monede in semn de recunostinta oferita zeului caminului. 

          Nu-i asa ca asta te duce cu gandul la momentul din timpul cununiei civile cand se arunca orez peste miri la iesirea de la starea civila? 

        

          Ce se intampla in America de Sud? 

          Sclavii nu aveau voie sa se casatoreasca, iar din acest motiv ei inventau diferite obiceiuri care sa simbolizeze unirea dintre un barbat si femeie, care la noi are loc in fata lui Dumnezeu. Ce faceau? Sareau peste o matura. Astfel se considera ca s-au casatorit. Acest obicei nu se mai practica, sclavia fiind abolita din fericire.

       

           Farfuriile sparte inainte de nunta

           Da, in Germania se practica acest obicei. Spartul farfuriilor, dar dupa ce servesc mancarea. Oare cata mizerie se face din cauza resturilor din farfuriile zdrobite? Nu putem sa nu ne intrebam. 

        Dar de ce fac asta? Din acelasi motiv pentru care si alte popoare o fac. Sa alunge spiritele care ar putea sa-i destabilizeze la un moment dat in timpul casniciei lor, sa zicem asa. Dar nu asa trebuie sa fie viata? Cu bucurii, dar si greutati? Poate sunt mai putine spirite daca respecta aceasta traditie. Nu stim. Ce stim este ca respectam fiecare obicei al altor popoare, asa cum si noi ne asteptam sa fim respectati pentru traditiile noastre. 

             

         In Scotia, mireasa este supusa unui supliciu. Inainte cu o zi de nunta familia amesteca lactate cu peste. Amestecul rezultat este aruncat pe mireasa, aceasta fiind obligata sa mearga prin oras asa, cu acel amestec pe ea. Oare face asta in timpul zilei sau noaptea, ne intrebam?


           Traditiile ne infrumuseteaza viata

               Botezurile si nuntile sunt doua momente speciale in viata noastra, iar traditiile asociate cu aceste evenimente aduc un plus de culoare si bucurie in experienta noastra. 

              Momente neasteptate si haioase pe alocuri, aceste traditii reprezinta o modalitate minunata de a sarbatori dragostea si viata intr-un mod unic si memorabil. Asadar, indiferent daca participi la un botez sau la o nunta, fii pregatit sa te distrezi si sa creezi amintiri de neuitat alaturi de cei dragi!


            Cum ar fi totul fara aceste obiceiuri? Oare nu ar fi cam plictisitor?