Botezul este cel mai important moment din viata unui copil. Este punctul în care începe viata lui spirituala.
Este momentul în care face cunostinta cu divinitatea. Botezul marcheaza oficial inceputul calitatii de membru in comunitatea religioasa si culturala a unei zone, regiuni, tari, fiind sarbatorit diferit in fiecare religie, desi exista si elemente asemanatoare intre religii, culturi.
Principala asemanare este faptul ca este savarsit de un preot sau acel slujitor al cultului respectiv si intotdeauna intr-un lacas de cult.
O deosebire interesanta este faptul ca desi la catolici si ortodocsi, nasii sunt o prioritate, in alte religii acestia nu sunt atat de importanti.
In acest articol vei face cunostinta cu traditii ciudate din jurul lumii in momentul botezului copilului. Asadar ramai cu noi si bucura-te de informatii care te vor face sa exclami Wow!
Insoteste-ne prin lume si afla cele mai ciudate traditii de botez din lume
In urmatoarele randuri calatorim prin diferite regiuni ale planetei noastre si aflam cateva dintre cele mai ciudate traditii ale botezului.
Ajungem prin tara faimosului Taj Mahal, mergem spre ‘’acoperisul lumii’’, calatorim si prin Tokyo sau pe aproape, revenim la mica distanta de Tara Sfanta si ne intoarcem de unde am plecat, poporul nostru minunat.
Rugaciune in urechea stanga si in cea dreapta la musulmani
La musulmani ritualul este diferit prin faptul ca dupa 40 de zile de la nastere slujitorul (se numeste imam) este chemat acasa, timp in care acesta ridica copilul in brate, il arunca spre cer si ii citeste o rugaciune, intai in urechea dreapta, iar apoi in cea dreapta. Un alt obicei interesant este ca parintii tund copilul, ii cantaresc parul si impart echivalentul greutatii la saraci.
Brit Milah si Brit Bat la evrei
La evrei un copil are 3 parinti: ama, tata si Dumnezeu. Ne trimite cumva la ceea ce cunoastem in religia ortodoxa, si anume faptul ca un copil este daruit parintilor de catre Dumnezeu. Evreii savarsesc un ritual numit Brit Milah (circumcizia) in cazul unui baiat si Brit Bat (moment in care i se citeste numele in sinagoga) cand se naste o fetita.
‘’Fratii de cruce’’ la ortodocsi
La ortodocsi copilul este scufundat in apa sfintita de trei ori, dupa care este uns cu mir. Se spunea pe timpuri ca plansul puternic al copilului este un indicator al sanatatii sale de fier si este menit sa alunge si spiritele rele. O alta cutuma existenta si acum in unele regiuni ale Romaniei este ca bebelusii botezati in aceeasi apa sunt ‘’frati de botez’’ sau ‘’frati de cruce’’. Mai mult de atat.
Acestia nu au voie sa se casatoreasca, dar oare ce se intampla daca se cunosc la un moment data in viata si se casatoresc fara a sti ca sunt frati de botez?
Semnul Sfintei Cruci
Daca preotul ortodox scufunda copilul in apa, cel catolic il stropeste de trei ori pe crestet si pe piept in forma crucii.
Aruncarea bebelusului de la 15 metri, obicei indian stravechi
Daca in religiile populare exista ritualuri blande, sa le spunem normale, nu te gandi ca sunt la fel si la alte popoare. De exemplu, indienii arunca copiii de pe un turn in speranta ca atrag norocul in viata. Da, ai citit bine. Este o practica obisnuita si in zilele noastre de peste 500 de ani a unui trib indian in care bebelusul este aruncat de la 15 metri, iar jos este asteptat de un asternut special pe care il tin mai multi barbati. 15 metri. Gandeste-te ca este jumatate din inaltimea unui bloc de 10 etaje fara parter, adica 11 etaje.
Un alt obicei ciudat al indienilor este urmatorul. Trec peste frunze de patlagina peste care au fost aruncate resturi de mancare. De ce fac asta? Din acelasi motiv. Cred ca atrag norocul si indeparteaza necazurile, bolile.
Ar trebui sa studiem o statistica a numarului de indieni suferinzi de vreo boala, numarul celor care au divortat etc. Asa poate ne-am da seama ca au un motiv pentru care acest ritual este practicat de sute de ani.
Botezul in cultura budista
In traditia budista copilul este adus la templu la o luna dupa nastere, unde este binecuvantat si asezat in fata statuii lui Buddha. Totul este acoperit de flori, lumanari si tamaie. Este momentul in care un calugar binecuvanteaza copilul si ii pronunta numele savarsind cantari specifice.
Japonia, de la un nume scurt la unul mai lung
Un alt obicei ciudat intalnim in cultura japoneza. Aflam ca japonezii ofera un nume cat mai scurt copilului la nastere, urmand ca spre implinirea varstei adulte sa aiba loc un ceremonial in care i se schimba numele intr-unul mai lung.
Saltul peste bebelusi, obicei intalnit in unele zone ale Spaniei
In unele parti ale Spaniei, exista o traditie numita "saltul peste bebelusi", in care barbatii din comunitate sar peste un rand de bebelusi asezati pe patura, sub supravegherea unui preot. Se crede ca acest ritual aduce noroc si protectie copiilor
Traditiile de botez din intreaga lume sunt o dovada a diversitatii culturale si a bogatiei umane. Indiferent de ciudatenia unor obiceiuri inca practicate, scopul ramane acelasi: de a marca in mod festiv si semnificativ venirea pe lume a unui nou membru al comunitatii. De a-l primi cu bratele deschise si de a-i oferi cel mai bun start in viata.
La fel este si la noi. E adevarat, sunt mai aproape de normalitate practicile noastre, dar intentiile sunt aceleasi. Intampinam bebelusul cu bucurie si ne rugam ca viata lui sa fie presarata cu momente de bine. Cat mai multe.
Nu-l putem feri de greutati, dar il putem introduce in lumea crestina. In acest mod il va avea pe Dumnezeu alaturi, in orice clipa. Nu asta ne dorim cu totii?